Vidí v tom řešení dalšího směřování krajského vedení, se kterým podle radního pro oblast regionálního rozvoje Karla Horčičky nejsou dlouhodobě spokojeni. Pokud by současný hejtman svoji funkci nesložil, hrozí mu údajně odvolání. 

Bude hejtmanem 
Miloš Petera?

Podle statutárního zástupce hejtmana a náměstka hejtmana pro oblast dopravy Miloše Petery z ČSSD Jiřího Řiháka radní vysloveně neodvolali, ale dali mu čas, aby se rozhodl, jak bude dál postupovat. Pokud by v pondělí Josef Řihák oznámil, že funkci složí, sociální demokraté by si na pozici nového hejtmana přáli právě Peteru. 

„Věřím tomu, že se hejtman Josef Řihák rozhodne správně. Pokud by skutečně odešel a funkci mi nabídl, tak bych ji přijal,“ potvrdil informace Miloš Petera. Zároveň však také věří, že Josef Řihák příští středu na schůzce ČSSD o senátní kandidatuře ohlásí svoji opětovnou kandidaturu a obhájí svůj post senátora.

Sám Petera, stejně jako současný hejtman, kumuluje několik politických funkcí. Už předem ale slíbil, že jako starosta povede Nymburk pouze do komunálních voleb a už nebude znovu kandidovat. Výzva k rezignaci podle radního Karla Horčičky (CSSD) není náhlé rozhodnutí, spíš by ji přirovnal k dlouhodobému problému, jako když se chodí s džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.

Nespokojenost s vedením kraje

„Vyzvali jsme tento postup, protože je potřeba jít jiným směrem. Žádná věc se nestane jen tak, najednou. Panuje u nás už dlouho nespokojenost a směřování kraje. Nelze to vysvětlit zkratkovitě a ventilovat to pouze přes média,“ nejasně naznačoval důvody Karel Horčička. Důrazně ale odmítl, že by se aktuální problémy měly spojovat s vedením Středočeského kraje ještě za bývalého hejtmana Davida Ratha.

Když se sociální demokraté rozhodovali, koho by v případě Řihákovy rezignace nominovali, jasně se shodli na Miloši Peterovi. Podle Karla Horčičky je to logickým vyústěním, protože sehnat kandidáta s příhodným portfoliem na post hejtmana je složité a omezené.

Podle Marka Semeráda, náměstka hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství, je Miloš Petera jediný kandidát, pro kterého by se jednomyslně rozhodli.

Vnitřní spory trvají 
v ČSSD již dlouho 

O dlouhodobých neshodách v krajské radě ví také bývalá hejtmanka a zastupitelka za ČSSD Zuzana Moravčíková. „Vím, že v rámci rady už delší dobu panuje nespokojenost s jednáním Josefa Řiháka. Jedná se zřejmě především o komunikaci. Pan hejtman vždy říkal, že je týmový hráč, ale zřejmě to tak úplně nebylo,“ poznamenala Zuzana Moravčíková.

O výzvě k rezignaci se však, stejně jako mnoho jiných zastupitelů, dozvěděla až z médií. Tvrdí o sobě, že v rámci zastupitelů ČSSD je tak trochu solitérem, takže ji nikdo o změnách neinformoval. Zároveň si ale také myslí, že mnoho dalších zastupitelů sociální demokracie o tomto kroku také nevědělo.

Překvapen ale byli také členové vládnoucí krajské koalice. Ani Zdeněk Štefek ani Jiřina Fialová, oba radní za KSČM, o nastalé situaci nevěděli a dozvěděli se o ní až z novin nebo z televize. Vzniklou situaci tak nemohli mezi sebou ani projednat.

„Věděla jsem jenom, že ČSSD na svém výboru bude jednat o vedení ve Středočeském kraji a konkrétně se bude jednat o post Josefa Řiháka. Nicméně jako koalice máme dohodu, že jim nemluvíme do kandidátů a oni do nich zase nemluví nám,“ řekla upřímně radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová. Důležité podle ní je, aby se všichni dokázali domluvit a být ve svém názoru jednotní. Jedině tak může podle jejích slov kraj dobře fungovat.

Opozice: změna není řešení

Jakákoliv výměna hejtmana vzniklé situaci podle opozice nepomůže. Podle primátora Mladé Boleslavi a krajského zastupitele za ODS Raduana Nwelatiho jde o boj uvnitř ČSSD nebo v rámci koalice. „Pokud ho chtějí odvolat, ať si ho odvolají sami.

My jsme pro pana hejtmana nehlasovali, tak nemáme důvod hlasovat pro jeho odvolání. Pokud bychom se zapojili, tak bychom měli vědět, kdo bude místo něj hejtmanem. Nepředpokládám, že nám tato pozice bude nabízena,“ objasnil Raduan Nwelati, bývalý kandidát na středočeského hejtmana.

Jako jedno z možných řešení by viděl nové volby, i když to spíše nepředpokládá. Správně však odhadl, že ČSSD již má dalšího kandidáta. „Ať už ale navrhnou kohokoliv ze svých členů, ODS se zdrží hlasování. Nemají totiž pocit, že by to měl být někdo z ČSSD,“ dodal Nwelati.

Vít Rakušan, člen kontrolního výboru krajského zastupitelstva za TOP 09 a Starostové, si myslí, že výzva k rezignaci je problém současné vládní koalice. „Nehodlám se do toho míchat. Ať po mně nechtějí, abychom se angažovali v jejich vnitrostranických půtkách, které kraji neprospívají. Dneska jsou v situaci, kdy se jako vládní koalice nezaobírají problémy kraje, ale vlastními problémy. To kraji škodí,“ podotkl Vít Rakušan.

Podle něj se ČSSD ještě nevzpamatovala z problémů předchozího hejtmana Ratha a už řeší další vnitrostranické půtky.

Josef ŘihákDatum narození: 25. dubna 1959 v Karlových Varech.
Současné funkce: senátor (od 2008), hejtman Středočeského kraje (od 2012), místopředseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.
Kariéra: v letech 2002 až 2008 byl poslancem; v letech 2000 až 2007 byl poprvé členem zastupitelstva Středočeského kraje, podruhé byl do zastupitelstva zvolen v roce 2012; od roku 2002 je členem příbramského zastupitelstva, v letech 2006 až 2012 byl starostou Příbrami.
Členství a funkce v politických stranách: členem ČSSD je od roku 1998, v současnosti je předsedou ČSSD na Příbramsku a členem krajského výboru středočeské organizace strany.

Miloš PeteraDatum narození: 14. března 1958 v Hradci Králové.
Současné funkce: náměstek hejtmana Středočeského kraje (od listopadu 2008), starosta Nymburka (od listopadu 2010), předseda středočeské organizace ČSSD (od července 2012), poslanec (od října 2013).
Kariéra: pracoval v nymburském cukrovaru; poté se stal ředitelem Vodovody a kanalizace Nymburk, firmu vede dodnes.
Členství a funkce v politických stranách: před rokem 1989 byl dva roky členem KSČ; od roku 1998 kandidoval za ČSSD, kam vstoupil v roce 2001; členem nymburského zastupitelstva je od roku 1998, nejprve byl čtyři roky radním, poté osm let místostarostou a od 2010 starostou; od roku 2008 je středočeským krajským zastupitelem.

Čtěte také: Vystřídá Petera hejtmana Řiháka? ČSSD řeší další problém