Tím ale přísun peněz nekončí. Dnešní krajské zastupitelstvo kromě už zmiňovaných peněz bude také rozdělovat 50 milionů od ministerstva financí na pokrytí prvotních nákladů na opravy a nezbytná opatření v rámci řešení krizové situace, konkrétně například na nákup materiálů, vody, paliva, energie a na opravy.

Rada kraje navrhuje zastupitelstvu schválit obcím vyplacení záloh dle výše prozatím nahlášených škod. Součástí je i návrh vzorové smlouvy, kterou kraj bude s jednotlivými obcemi uzavírat.

Obce si za tyto peníze mohou nakoupit například vysoušeče zdiva, motorové pily, čerpadla a zaplatit jejich provoz. Dále je možné z těchto prostředků zaplatit odvoz odpadů, posudky statika, nákup vakcín a podobně.

Zkrátka by neměli přijít ani hasiči, a to jak jednotky a sbory Hasičského záchranného sboru České republiky, tak ani Sdružení dobrovolných hasičů. Celkem dostanou od kraje v případě schválení zastupitelstvem téměř dva miliony korun na opravu poškozených čerpadel a další zhruba jeden a půl milion za poškozené hadice.