Například v Kolíně je aktuálně 39 strážníků a do plného počtu chybějí čtyři lidé. „Vybrat kvalitní strážníky je čím dál těžší, navíc jsme kousek od Prahy, kde jsou jiné platové podmínky," uvedla mluvčí radnice Iva Blümelová. Město chce podle ní na podzim vyhlásit nová výběrová řízení a sbor posílit.

Strážníci chybí i v Příbrami 

Podobná situace je v Příbrami, kde slouží také 39 strážníků. Volných pracovních míst je šest. „Výběrové řízení na strážníky máme vyvěšené na úřední desce neustále," uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová. Počet uchazečů, kteří splňují podmínky pro přijetí, se ale v posledních měsících výrazně snížil.

Problémy pociťují i v Berouně, kde se situace zkomplikovala po obžalobě téměř celého sboru z odpouštění pokut za špatné parkování. Bývalý velitel dostal podmínku, dalších 17 strážníků soud zprostil viny. Rozsudek ale není pravomocný. Radnice ctí presumpci neviny a čeká na konečný verdikt.

Spolupráce strážnícků a státní policie 

V řadě měst se ukázala jako užitečná spolupráce městské a státní policie. V Příbrami zavedli společné hlídky a plánují to i v Benešově, kde by státní a městští policisté měli dokonce sídlit ve společné budově.

Užší spolupráce se podle ředitelky kutnohorské republikové policie Blanky Matějů osvědčila i v Kutné Hoře, Čáslavi a Zruči nad Sázavou. „Na Kutnohorsku máme podstav policistů, tak velice rádi využíváme této spolupráce, která je stvrzena už sedm nebo osm let koordinačními dohodami," uvedla Matějů.

Cílem těchto dohod je mimo jiné to, aby hlídky městské a státní policie nemrhaly silami a nepohybovaly se ve stejnou dobu ve stejné části města. Strážníci a policisté se také společně účastní bezpečnostních a pátracích akcí.

Čtěte také: Městští strážníci v Kolíně zorganizovali sběr víček pro nemocného chlapce