Větší pozornost musí v kutnohorském útulku věnovat zejména menším, krátkosrstým psům. „Polovina kotců pro psy je vevnitř, druhou polovinu tvoří zateplené venkovní boudy. V těch jsou psi větší," řekl Pavel Pallendal z útulku v Kutné Hoře.

Lidé mohou pomoci útulku jak darovanými dekami, kterých není nikdy dost, tak krmivem pro psy. „Pokud by lidé chtěli darovat nějaké granule, tak je pro nás lepší, pokud koupí menší pytel granulí, ale těch kvalitnějších," dodal.

Nyní je v útulku celkem 16 pejsků, kteří čekají na nového páníčka. Pokud si pejska nemůže někdo dovolit, tak zaměstnancům pomůže i venčení, které je umožněno denně od 10 do 12 hodin a poté od 13 do 15 hodin.

Nejakutnější případy řeší vždy

Kočičí útulek Alfonz Úmonín má v současné době vyhlášený stop stav a nyní je v úmonínském útulku kolem padesáti koček. Nejakutnější případy koček ale řeší útulek vždy. „Snažíme se to vždy nějak vyřešit," řekla Marta Kubiesová z kočičího útulku Alfonz Úmonín. 

Lidé mohou kočičímu útulku pomoci dekami, povlečením nebo ručníky, které se zde spotřebovávají ve velkém množství. Vděční jsou ale také za granule či konzervy pro kočky. Velká poptávka je i po polystyrénových boudách. „Ty dáváme opuštěným kočkám tam, kde jsou krmná místa, aby přežily toto mrazivé počasí," dodala.

Čtěte také: Psí útulek není jen o ubytování, ale o péči a přípravě pro nový domov