Naznačují to tipy Lindy Dlouhé ze Středočeské centrály cestovního ruchu přicházející s rozmanitými podněty – a to i pro nynější počasí, které je podstatně méně jarní, než sliboval třeba poslední víkend v březnu.

Vypravit se lze například do Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, které od pátku nabízí hned několik nových výstav. „Na Hrádku výstavy Česká vrcholná gotika v modelech a Dva sochaři a fotograf – díla Jiřího Kašpara, Jiřího Kašpara ml. a Andreje Barly. V Kamenném domě výstavy Průzkum stříbrných dolů kutnohorských a Čaj a stříbro,“ vypočetla Dlouhá, jež připojila ještě upozornění na výstavu fotografií Miroslava Perného v Tylově domě.

Přátelství i ve zlých časech přibližuje výstava V nouzi poznáš přítele, která je od soboty k vidění v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Představuje vzájemnou pomoc a oporu, které si osobnosti z čapkovského okruhu a takzvaných pátečníků (nazývaných tak podle pravidelných debatních setkání konaných v pátek) poskytovaly v pohnutých životních chvílích. A nejen v dobách, kdy se tito lidé setkávali právě s Čapkem a u Čapka: nechybí odraz doby krizí, jež postihly českou společnost od 30. do 70. let minulého století.

Slavnostní zahájení provozu urgentních specialistů uspořádala v pátek na výjezdovém stanovišti ve Zdibech Zdravotnická záchranné služba Středočeského kraje.
Severně od Prahy pomáhají pacientům záchranáři s vyšší kvalifikací

Mělník chystá na neděli po dvouleté pauze tradiční rozloučení se zimou s vynášením Morany (či Mařeny) z města. Akci začínající v 15 hodin před regionálním muzeem pořádají právě muzejníci ve spolupráci s Rodinným centrem Kašpárek a Folklorním souborem Jarošáček. V rámci akce s volným vstupem společně Moranu ustrojí (zapojit se mohou i příchozí, pokud si přinesou vyfouknuté vejce a šnečí ulitku s dírkou) a figura bude za zpěvu a tance vynesena k řece. Ještě před průvodem pracovnice muzea povypráví o původu zvyklosti.

Zvyky a tradice budou v neděli na programu také ve skanzenu v Kouřimi. Tamní muzeum lidových staveb chystá národopisný pořad Smrtná neděle, kdy vynášení smrtky nemůže chybět. Stejně jako příprava nového léta. Chystají se také vyprávění o postních a velikonočních lidových obyčejích, beseda s názvem Příroda se probouzí, tradiční dětské hry, cvrnkání kuliček, povídání s bylinkářkou, dílna na výrobu dřevěných hraček – ale i celodenní program o včelařství Včely vítají jaro.

Velikonočně laděné programy se připravují i na příští týden. Už od pondělí 4. dubna začínají Velikonoce v hornickém domku v Příbrami, jež přiblíží podobu svátků v hornické domácnosti na počátku 20. století, připomněla Dlouhá. Je to tak, potvrdil Deníku v sobotu ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl; nicméně s upřesněním: „Veřejnost zveme na víkendy: 9.–10. dubna a pak od 14. do 17. dubna.“ Jindy jsou termíny vyprodané pro předem objednané dětské výpravy. Jako pobočka hornického muzea funguje i Muzeum zlata Nový Knín, které od úterka nabídne prodejní výstavu výrobků spojených s Velikonocemi a výstavu historických velikonočních pohlednic.

Na sobotu 9. dubna pak krajská turistická centrála zve na velikonoční akce v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy (Velikonoční předvádění i s jarmarkem na náměstí) či v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře (Jaro – design – GASK plus divadlo). Na neděli 10. dubna se pak v Mělníce, opět v regionálním muzeu, chystá tradiční velikonoční řemeslný jarmark.