Odběratelům Pražské teplárenské, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji, vzroste cena průměrně o 2,8 procenta. „Na nákladech to znamená, že domácnost s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů za rok bude platit zhruba o 45 korun měsíčně více než doposud,“ uvedla mluvčí Pražské teplárenské Monika Petrásková.

Zvýšení ceny od Nového roku oznámil i Energetický regulační úřad. Regulovanou složku u elektřiny zdraží průměrně o 2,5 procenta, u plynu o 2,8 procenta. Záleží ale na jednotlivých dodavatelích, jak to promítnou do svých cen.

PRE nezdraží, MND zlevňují

Například Pražská energetika oznámila, že ceny zákazníkům nezvýší. Neregulovanou část ceny nebude podle mluvčího Miroslava Vránka zvyšovat Pražská plynárenská. Moravské naftové doly už od 1. prosince zlevnily cenu plynu o šest procent, naproti tomu E.ON se chystá zdražit zhruba o čtyři procenta.

Dramaticky by nemělo růst ani vodné a stočné. „Cenu vodného a stočného v metropoli stanovuje Rada hlavního města Prahy. Pokud nijak nerozhodne, tak na základě provozovatelské smlouvy mezi PVS a PVK může cena vzrůst maximálně o inflaci,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Zda se tedy sazby zvýší, není jasné, avšak žádný nový ceník zatím na webu PVK zveřejněn není.

Vývoj cen v Praze v roce 2018Zdroj: Pražský deník

Dobrou zprávou pro cestující pražskou MHD je, že cena ročního předplatného kuponu zůstane stejná jako letos, tedy 3650 korun. „Chceme zachovat trend zvýšeného zájmu o cestování hromadnou dopravou,“ vysvětlil resortně odpovědný náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Jednodenní tarifní jízdenka pro děti a seniory dokonce možná o polovinu zlevní.

Cena másla a vajec klesne

Podobné cenové skoky, jaké jsme zažili letos u másla a vajec, by se v příštím roce už opakovat neměly. „Z pohledu zemědělství nepředpokládám, že by došlo k nějakým větším cenovým výkyvům, které by šlo z pohledu závěru roku 2017 předpokládat,“ sdělil analytik Agrární komory ČR Jiří Felčárek. Tuzemská produkce je podle něho na relativně stabilní úrovni a navíc je v mnoha komoditách pod tlakem levných dovozů z jiných zemí Evropské unie.

Ilustrační foto.
Skupina AGEL se rozrůstá. Koupila Nemocnici Říčany

„Očekávat bychom zřejmě mohli určité pohyby u ceny cukru, kde EU v září opustila režim cukerných kvót a světová cena cukru je na nízké úrovni. U vajec a másla na-opak očekávám zlevnění, ke kterému přispěje povánoční období i zvyšování produkce,“ doplnil Felčárek.

Úroky se vyšplhají ke třem procentům

S vyššími náklady musí počítat ti, kteří se chystají v příštím roce koupit byt či dům na hypotéku. Banky už letos začaly se zvyšováním úroků a pokračovat v tom budou i v příštím roce. „U tříleté a pětileté fixace se nyní pohybujeme na úrovni těsně pod, ale spíše již nad 2 procenty. Podle mého názoru se v roce 2018 sazby přehoupnou přes 2,5 procenta a domnívám se, že se přiblíží až k sazbám kolem 3 procent,“ uvedl David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Výstavba bytů. Ilustrační foto.
Chybějící byty a nárůst cen má napravit obecní výstavba a omezení Airbnb

Nedá se ani očekávat, že by vyšší úroky vykompenzovala nižší cena nemovitostí. Domy a byty v Praze podle odhadů analytiků v příštím roce levnější nebudou, protože nabídka stále pokulhává za poptávkou. Zvláště u novostaveb předpovídají, že by ceny mohly ještě vzrůst.