Organizátor kulturních akcí Jiří Linka říká ano, ovšem dodává, že to má „ale". „Jsou případy, ať ze zdravotních, či sociálních důvodů, které nejen z lidského pohledu je třeba řešit přednostně a urychleně mimo jakýkoliv systém. Tohle by bylo potřeba v novém systému rozhodně zohlednit," podělil se o svůj názor.

Šéf a zakladatel skupiny historického šermu a dobové hudby Páni z Kolína Miroslav Horáček vidí losování jako hloupost.

„Všechny tyto věci by se měly přidělovat na základě potřebnosti. V rámci ní je ovšem třeba důkladně zvážit, jestli se nejedná jen o takzvaně potřebné, tedy o lidi, kteří pouze využívají systém, přesněji řečeno zneužívají. Ti budou potřební celý život a neudělají absolutně nic pro to, aby se to změnilo," řekl Miroslav Horáček a jako další důvod své nedůvěry v losování uvedl, že jde o neprůhledný systém.

Varianty přístupu k sociální práci

Monika Březinová Seifertová z Prostoru Plus Kolín formu losování nepovažuje za správnou. „Náhodný výběr je o tom, že nedokáže odlišit potřebnost," vysvětlila.

Podle ní jsou dvě varianty přístupu k sociální práci: buď ji všem poskytnout plošně a spravedlivě, kdy zmizí posuzovací agenda, nebo posuzování nechat. „Zrušit tuto agendu si může dovolit pouze stát, který na to má. My na to asi nemáme, tak je dobré stále potřebnost posuzovat, ale bylo by dobré agendu zjednodušit," řekla.

Čtěte také: „Sežeňte mi byt!" Nový zákon budí vášně