V rámci pietní vzpomínky se pustil do odpůrců prezidenta Miloše Zemana. „Pan prezident byl demokraticky zvolen. Pokud se to někomu nelíbí, má dvě možnosti. Může se buď odstěhovat, a nebo, nebo třeba oběsit," řekl Jiří Svoboda.

Právě tato část proslovu nejvíce pobouřila některé přítomné Rakovničany. „Nepatří to sem. Je to den věnovaný padlým vojákům, současná politika sem rozhodně nepatří a už ne takovéto výrazy. Pan Svoboda měl spíše vyzvat lidi, aby chodili k volbám," nechal se později slyšet Pavel Hornof.

Někteří pozvaní zástupci pak po ukončení akce řekli, že doufají, že v příštím roce bude Den válečných veteránů v režii rakovnické vojenské posádky, tak, jak tomu bývalo v letech minulých a s důstojným průběhem.

Pamětní deska

Pamětní deska věnovaná pilotům z Rakovnicka sloužících ve službách RAF byla slavnostně odhalena před rokem, tedy 11. listopadu v Den válečných veteránů. O její zhotovení se zasadil právě Jiří Svoboda, který s nápadem přišel. Samotnou desku pak vyrobil kameník Ladislav Humpál.

„Je zhotovena z indického materiálu Orion. Tuto barvu jsme zvolili z toho důvodu, že připomíná nebe a bílé písmo mraky. Aby celkový dojem symbolizoval letectvo," řekl před rokem Deníku Ladislav Humpál.

Čtěte také: Zeman má radost ze zvolení Trumpa, pozval ho návštěvu České republiky