Svatojanští myslivci uspořádali v týž den celkem dvě leče. Kromě bažantů se zaměřili i na lov divokých prasat a škodné. „Černá zvěř je také v naší honitbě, podobně jako v celé České republice, přemnožená. Snažíme se divočáky lovit, neboť způsobují velké škody na zemědělských pozemcích i na lesních kulturách," řekl hospodář svatojanského sdružení Rudolf Hejna. 

Honu se zúčastnilo přibližně čtyřicet střelců a desítka honců. Velkými pomocníky myslivcům byli lovečtí psi, kteří nejen přinášeli ulovenou zvěř, ale také ji dovedou vyslídit a vyhnat z úkrytů. Pracovití lovečtí psi i dobří střelci přispěli k tomu, že lov ve Svatém Janu byl úspěšný. Myslivci ulovili přes dvě stovky vypuštěných bažantů a dvě lišky.

Bažanti: snadná kořist

„Divoká prasata se nám letos bohužel nepovedlo v honitbě zastihnout. Do konce roku máme ještě dva společné hony, tak snad budeme úspěšnější. Pokud jde o bažanty z umělého chovu, střílíme kohouty i slepičky. Ve volné přírodě totiž tito ptáci nemají šanci přežít," uvedl předseda sdružení Miroslav Votruba.

„Jsou jednak zvyklí na to, že je lidé krmí, a také nemají žádné obranné instinkty, které by jim pomohly uniknout dravcům. O tom, že pro dravce jsou bažanti z umělých chovů snadná kořist, svědčí i velká koncentrace lišek v okolí bažantnice," vysvětlil Votruba.

Na závěr honu vzdali všichni účastníci poctu zastřelené zvěři a spravedlivě si rozdělili zvěřinu. „Podzimní lovy jsou vyvrcholením naší celoroční péče a zároveň pro naše členy i odměnou za vše, co pro přírodu v naší obci dělají. Zúčastníme se mimo jiné brigád na úklid v obci, sázíme stromky a děláme i další práce," doplnil Miroslav Votruba.

Poslední leč, mše a ples

Na úplný závěr se účastníci honu sešli v hospodě U Lípy v Hrachově, kde se konala poslední leč. Myslivci si při ní společně zazpívali a zatančili i s přizvanými manželkami či přítelkyněmi. Nesměl chybět ani myslivecký soud, v rámci něhož hospodář Rudolf Hejna připomněl několika myslivcům jejich prohřešky proti myslivecké etice. Odsouzení hříšníci museli přispět do společné pokladny.

„Nejbližší akce, na které se všichni sejdeme, bude Svatohubertská mše v kostele ve Svatém Janu. Letos ji ve spolupráci s naším páterem Zbigniewem Grzybem pořádáme již počtrnácté. Koná se v neděli 13. listopadu od 11.15 hodin," přiblížil Miroslav Votruba.

„A na závěr roku pořádáme tradiční myslivecký ples, který se jako každoročně uskuteční 25. prosince v Kulturním domě v Krásné Hoře. Myslivci jsou vedle hasičů jedním z posledních spolků, kteří přispívají k udržování tradic a kulturního života na vesnicích. Mám radost, že dovedeme stále ještě držet při sobě, že si najdeme čas na společný lov i zábavu," dodal Miroslav Votruba.

Čtěte také: Na lov černé zvěře se specializují skupiny lidí s dobře vycvičenými psy

Jiří Kubík