Lidé by tedy neměli situaci podceňovat a měli by stále dbát na preventivní opatření doporučená lékaři a krajskou hygienickou stanicí. „Je to závislé na klimatických faktorech, jako je teplota a vlhkost. To znamená, že 
v současné době se aktivita klíšťat stále očekává," zvedá varovný prst vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Mezi nejčastější onemocnění při kousnutí klíštětem patří lymeská borrelióza 
a klíšťový zánět mozku. Borreliózou onemocnělo ve Středočeském kraji od začátku letošního roku 287 lidí. Nejvíce nakažených bylo na Příbramsku. Čísla jsou značně menší než v loňském roce, kdy se za celý rok nakazilo borreliózou 702 lidí.

Časné stádium nemoci se projevuje pomalu se šířící červenou skvrnou, která se objeví v místě přisátí klíštěte. Po určité době skvrna bledne.„Proti této nákaze zatím není očkovací látka dostupná. Nejvíce se onemocnění touto infekcí týká seniorů ve věku od 65 do 75 let," upřesňuje Lilian Rumlová.

Hlášení ze všech okresů kromě Kladna

Dalším strašákem, především v letních obdobích, je klíšťová encefalitida. Tou bylo od počátku roku nakaženo ve Středočeském kraji dvacet jedna lidí. Onemocnění bylo hlášeno ze všech okresů kromě Kladna. 

„V Příbrami a Benešově jsme za letošní rok proti klíšťové encefalitidě naočkovali celkem 1768 dospělých a 217 dětí. Počet zájemců o očkování se v letošním roce mírně zvýšil, což přičítáme příspěvkům na vakcinaci od všech zdravotních pojišťoven," upřesňuje lékařka zdravotního ústavu v Příbrami Ida Budilová.

V příbramské oblastní nemocnici měli počet očkovaných pacientů mnohem menší než ve zdravotním ústavu. V letošním roce bylo v oblastní nemocnici proti klíšťové encefalitidě proočkováno asi dvacet dospělých a patnáct dětí. „O vakcíny byl stejný zájem jako loni. Dodáváme však, že proočkovanost vůči této nemoci je u nás nízká," varuje referentka pro styk s veřejností Monika Boušková. 

Preventivní opatření nejsou složitá

Rizikovými místy pro výskyt klíšťat bývají listnaté a smíšené porosty, okraje lesů, luk, břehy vodních toků 
a ploch. Preventivní opatření přitom nejsou složitá. Stačí nosit vhodný oděv, obuv 
a vždy se nastříkat repelentem. Nechat se očkovat je možné po celý rok i ve speciálních centrech, ale vždy je potřeba se poradit se svým ošetřujícím praktickým lékařem.