Lety s dreamlinerem se již objevily v rezervačním systému. „Čekáme na písemné potvrzení od dopravce, že dojde k nasazení tohoto typu,“ řekla mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Dreamliner má létat každý den z Prahy v 16.10 s příletem ve 23.40 do Dauhá. Oproti spoji s A320 je let s dreamlinerem o 20 minut kratší z Prahy, na cestě z Kataru je doba letu stejná. Z Dauhá letí dreamliner v 8 hodin a přilétá do Prahy ve 12.25, letadlo tak čeká na Ruzyni poměrně velká přestávka. Druhá linka z Prahy do Kataru zůstane i nadále provozovaná s Airbusy A320.

Letiště Václava Havla Praha otevřelo na Terminálu 2 nový bezpečnostní prostor. Zrychlí se tím odbavení cestujících.
Druhý terminál Letiště Praha otevřel nový bezpečnostní prostor. Zrychlí odbavení

Kromě nasazení širokotrupého letadla dojde současně výměnou typu k dalšímu nárůstu kapacity. Dosud katarský dopravce do Prahy létá s Airbusem A320 pro 144 cestujících, dreamliner jich pojme 254. Qatar mají ve flotile 30 boeingů 787-8, větší verzi 787-9 mají objednanou.

Boeing 787 řečený Dreamliner v barvách společnosti Qatar AirlinesZdroj: Qatar Airlines

Konkurence na trase z Prahy do Perského zálivu letos výrazně houstne. Už v červenci navýšily kapacitu na trase Praha – Dubaj Emirates nasazením druhé rotace denně, od října současně začnou létat do Dubaje SmartWings. V prosinci navíc vstoupí na novou trasu Praha–Šardžá Air Arabia.

Dreamlinery se zatím Praze spíše vyhýbají. Mimořádně je v rámci propagačních letů nasadil do Prahy polský LOT na lince do Varšavy, objevil se tu také v barvách Vietnam Airlines s delegací tamějších politiků.

Qatar Airways
Qatar Airways začne létat do Prahy, diplomatické krizi navzdory