Stropnický obhajobu křesla uvnitř pražské buňky odmítl. „Před dvěma lety jsem kandidoval, protože na magistrátu byla koaliční krize a já jsem chtěl přispět k udržení té koalice v zájmu stability v Praze. To se podařilo. Nejsem sběratel funkcí. A protože jsem v současnosti místopředsedou hnutí ANO, nevidím aktuální důvod kandidovat opět na post krajského předsedy,“ řekl Pražskému deníku.

Ilustrační foto.
Při smogu mohou Pražané na MHD zdarma zapomenout

Stropnického vystřídal v čele pražského ANO Jan Říčař, jenž byl zvolen 83 procenty hlasů. Říčař jako předseda oblastní buňky hnutí na Praze 11 a radní na tamní radnici v letošních parlamentních volbách pomohl k výsledku 26,1 procent pro ANO, což bylo v rámci metropole nejlepší skóre. 

"Je to mladý perspektivní politik, tak doufejme, že se mu podaří naší krajskou organizaci posunout dopředu. Já jsem dlouhodobě s Prahou nespokojený," uvedl k volbě předseda hnutí Andrej Babiš. Svou kritiku hlasitě vyjádřil podle zdroje Pražského deníku i na sněmu. "Vynadal za katastrofální výsledky hnutí ANO ve volbách v Praze," řekl zdroj. Sněm byl veřejnosti nepřístupný.

APLIKACE s názvem Zero Waste City na komunikátoru předvedl jeden z tvůrců Luka Oros.
Češi rádi pomáhají. Pomocí esemesek letos věnují rekordní částku

Místopředsedy pražského ANO byli zvoleni Miroslav Nauč, který vede buňku na Praze 15, rádní pro majetek Karel Grabein Procházka a Radomír Nepil.

Ačkoli se objevily spekulace, že sněm bude o svém vedení hlasovat aklamací, což některé oblasti kritizovaly, nakonec se volilo v tajné volbě. Martin Stropnický byl lídrem pražské kandidátky do parlamentních voleb. V pražské předsednické funkci nahradil někdejší starostku Prahy 10 Radmilu Kleslovou.

Hnutí ANO získalo v říjnových volbách do Sněmovny v Praze 20,35 procenta hlasů.