Ondřej Lochman, starosta Mnichova Hradiště a kandidát za hnutí STAN, je se svými stranickými kolegy v nepřetržitém kontaktu. Přesto situaci komentoval spíše opatrně. „Je to křehké období a stav se mění každý den. Přikláněl bych se k tomu, aby naše strana získala post hejtmana," řekl Ondřej Lochman.

Zdůvodnil to tím, že Vít Rakušan získal více preferenčních hlasů než Jaroslava Jermanová z ANO 2011. S tím souhlasí i Karel Skála (KSČM), který tvrdí, že právě jeho straně vzalo ANO 2011 a hnutí STAN nejvíce voličů.

„Ještě bude chvíli trvat, než se situace ustálí. Nicméně si myslím, že při některých vyjednávání se nerespektují výsledky voleb," naráží na skládání krajské vlády a nejednoznačný výběr hejtmana.

Velké otazníky kolem ODS

Na to upozornil také Michal Kopal (ODS), kandidát za stranu, okolo níž jsou teď velké otazníky. Setrvá i nadále v opozici, či se spolu s ANO 2011, STAN a TOP 09 dostane do koalice?

S podobným vyjednáváním, které teď ve Středočeském kraji probíhají, má bohaté zkušenosti další boleslavský politik Robin Povšík (ČSSD), který byl do roku 2012 náměstkem hejtmana.

Podle něj je teď důležité, aby si všichni kandidáti sedli jak lidsky, tak programově. Nevyloučil ani fakt, že by se ČSSD při volebních tanečcích mohla ještě dostat do vedení kraje.

Čtěte také: Lídr Vít Rakušan: Středočeský STAN odmítá souběh dvou uvolněných postů