Neuplynul ani týden a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řeší na Kladensku již druhou choulostivou záležitost v řadách policistů.

V prvním případě se jedná o vyšetřování policisty – zloděje, který se v Kladně-Švermově vloupal do areálu sběrných surovin. Odtud podnapilý, v doprovodu své známé, odcizil šestnáct kilo mědi střežené alarmem. Přistižen byl okamžitě bezpečnostní agenturou. Za krádež nejenže svlékne uniformu, ale hrozí mu až dva roky vězení.

Jen o dva dny později se začala zabývat inspekce případem na policejním obvodě ve Slaném. Mladý policista se zde totiž pokusil o sebevraždu služební zbraní. Hrůzný čin naštěstí nedokončil. Nyní je v péči lékařů. S prací u policie se bude muset i tak pravděpodobně nadobro rozloučit.

Jak včera odpoledne potvrdila Kladenskému deníku mluvčí GIBS, Radka Sandrová, událost se stala sice v době policistova osobního volna a mimo prostory služebny, přesto za použití služební zbraně. „Věc jsme si ze Slaného převzali. Záležitost prošetřujeme,“ sdělila Sandorová.

Mladý policista, který byl do té doby bezproblémovým a příkladným členem sboru, působil ve Slaném teprve dva roky. Patrně v důsledku vleklých osobních problémů, s nimiž se nedokázal v kritickou chvíli vyrovnat jiným způsobem, se rozhodl ukončit svůj život střelou z pistole.

Při vší duchapřítomnosti policista naštěstí svěřil své trápení v osudné čtvrteční ráno kamarádovi s tím, že je všemu konec. Jemu a kolegům proto nejspíše vděčí za svůj život.

Policisté, kteří se o děsivém záměru mladého muže záhy dozvěděli, tušili, kolik uhodilo, ve chvíli, kdy se potvrdilo, že jeho služební zbraň ve skladu chybí.
Díky místním znalostem a informacím z policistova okolí se nešťastníka podařilo kamarádovi i kolegům zanedlouho nalézt na jeho oblíbeném místě. Přestože z pistole do příjezdu zachránců vyšlo několik výstřelů, podařilo se mladému muži rozmluvit, aby zbraň neobracel proti sobě. Ten se jí nakonec dobrovolně vzdal. Důvody, proč chtěl skončit se životem, vylíčil v dopise na rozloučenou.