Policie v pondělí večer zadržela poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, dnes ho obvinila z přijetí úplatku. Podle ústecké krajské státní zástupkyně Lenky Bradáčové dopadli kriminalisté Ratha těsně po činu a našli u něj sedm milionů korun. Spolu s poslancem začali detektivové stíhat dalších sedm lidí. Obvinili je z poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Hejtmanovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Podle Bradáčové za daných okolností umožnila Rathovo stíhání ústava. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) vydala ještě v pondělí večer souhlas s odevzdáním poslance soudu. O přípustnosti trestního stíhání ještě definitivně rozhodne sněmovna na schůzi, která začne 5. června.

Sociálnědemokra­tičtí poslanci budou podle vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který ve sněmovně vede imunitní a mandátový výbor, hlasovat pro Rathovo stíhání. Sobotka dnes v Brně prohlásil, že v případě takto vážného obvinění a korupčního podezření si nedokáže představit jiný postup.

V případu figurují kromě Ratha čtyři muži a tři ženy. Mezi stíhanými je údajně exposlanec ODS a blízký Rathův spolupracovník Petr Kott či ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Policie zapečetila její kancelář, odpoledne jí s největší pravděpodobností převezla na výslech do Prahy. Policie prý podezírá i šéfy minimálně dvou stavebních firem.

V hlavním městě byl podle některých informací již dříve vyslechnut i Rath. Policisté přivezli následně poslance do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Dům prohledávali již dopoledne, kdy si odvezli mimo jiné počítač. K večeru přinesli do domu počítačku na peníze.

Předražené zakázky

Podle serveru Lidovky.cz jsou předmětem zájmu detektivů tendry ve středočeských nemocnicích; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech.

Podle senátora ČSSD a někdejšího Rathova spolupracovníka Vladimíra Drymla a poradce v mladoboleslavské nemocnici byly předražené zakázky i v této nemocnici. „Pro nemocnici byly některé nadiktované nákupy nevýhodné, byly diktovány velmi zvláštní smlouvou," řekl dnes České televizi.

Média uvedla, že mezi obviněnými je také bývalý poslanec ODS a blízký Rathův spolupracovník Petr Kott. Policie prý podezírá i šéfy minimálně dvou stavebních firem.

Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky by měl Rath pozastavit členství v ČSSD a odejít z funkcí v kraji. Poslanec označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.

Přehled výroků na téma korupce od Davida Ratha

19. února 2002 ještě jako prezident České lékařské komory požadoval po vládě, aby se vypořádala s korupcí ve státních nemocnicích: „Mnozí ředitelé jaksi nacházejí velmi podivné způsoby, jak nakládat s majetkem v nemocnicích. Na nás to dělá velký dojem, že tam dochází k tunelováním. Rádi bychom, aby vláda zpracovala komplexní materiál. Můžeme mu pracovně říkat Tuneláři nemocnic za mříže."

4. června 2008 na adresu tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS): „Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem."

10. srpna 2010 na adresu předsedy vlády Petra Nečase (ODS)k problémům Věcí veřejných: „Pan premiér si myslí, že jeho člen v koalici je tedy korupčník a klientelista. Jinak si to vysvětlit nemohu. Doufám, že jste se s tím, pane premiére, buď smířil, anebo dokonce to dnes již podporujete."

7. září 2010 na adresu VV a jejich novely zákona o veřejných zakázkách: „Já jsem přemýšlel o tom, co je vede k tomu, když mají boj s korupcí jako zásadní heslo, tak co je vede k tomu, že vlastně určité protikorupční, a docela zásadní protikorupční opatření v zákoně chtějí vygumovat."

2. listopadu 2010 k novele o politických stranách: „My bychom tady měli odmítnout všechny ty Sinhy, Bácse, Bakaly a mnohé další, kteří prostě mají pocit, že za své peníze, ať nabyté legálně či virtuálně, jako ti mrtví dárci, mají pocit, že si koupí politiky, koupí politické strany."

15. prosince 2010 na adresu poslance ODS Petra Tluchoře: „Nepřekryjete fakt, že váš premiér dneska čelí vážnému podezření z toho, že kryl korupci, a že váš ministr pravděpodobně se na té korupci podílel. Pro vás, chápu, jsou to nepříjemná slova. Já vám rozumím, je to pro vás určitě bytostně nepříjemné. Nicméně je to realita a my jsme ji nezpůsobili."

21. prosince 2010 na adresu premiéra Petra Nečase (ODS): „Jak chcete objektivní vyšetření, když Ivan Langer šmejdí po složkách policie a pracuje pro vás. A údajně podle některých slov, která jsme také slyšeli, zajišťuje mimorozpočtové financování ODS v řádu stovek milionů."

3. února 2011 na adresu tehdejšího ministra vnitra Radka Johna: „Pane ministře vnitra, pokud myslíte, že vám někdo boj s korupcí ještě bude myslet vážně a věřit, tak jediné, co pro ten boj s korupcí můžete udělat, je, že odejde celá tato vláda, protože jste skutečně panoptikem".

6. prosince 2011 na adresu poslance ODS Marka Šnajdra: „Pan Šnajdr, který v tom hraje ústřední roli, jako bývalý první náměstek ministra zdravotnictví a jako předseda správní rady VZP nese přímou odpovědnost za toto jasné tunelování Všeobecné zdravotní pojišťovny, které stálo nás, stálo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu už skoro dvě miliardy korun."

20. března 2012 na adresu poslance VV Viktora Paggia: „To, co vám připravili, jsou bláboly. Takže běžte zpátky k panu (Vítu) Bártovi to reklamovat, protože vám nepřipravil dobré materiály. A zajímalo by mě, jestli jste to udělal v rámci svého poslaneckého platu, anebo teď půjdete ven a pan Bárta vám předá nějakou tučnou obálku za váš výkon, který jste tady udělal."

27. dubna 2012 na adresu vlády: „Totálně jste zdiskreditovali termín boj s korupcí. Když dneska politik řekne, že chce bojovat s korupcí, tak je směšný. Mě by zajímalo, co s tím uděláme, protože korupce skutečně je docela závažný problém každé společnosti."

4. května 2012 na adresu někdejšího předsedy poslanců VV Víta Bárty: "Pane faktický předsedo a majiteli Věcí veřejných, je hezké, že dáváte půjčky svým kolegům poslancům, je hezké, že jste řekl, že to byla chyba, ale minimálně to není jen problém, tedy řekněme trestněprávní, etický a debaty, zda to byla půjčka, nebo úplatek.