Kdo by neznal pohádkové postavy jako Křemílek a Vochomůrka, Maková panenka, Motýl Emanuel či loupežník Rumcajs? Na jejich příbězích vyrostlo několik generací, málokdo přitom ví, že jejich „otec" Václav Čtvrtek psal svá díla také na zámku Dobříš. Několikrát tam pobýval při tvůrčích pobytech v druhé polovině dvacátého století, kdy zámek vlastnil Svaz československých spisovatelů.

Nyní zavítá Václav Čtvrtek na zámek Dobříš znovu s jeho postavami se setkají účastníci nočních prohlídek, které se konají ve vybraných středečních večerech v červenci a v srpnu. „První noční prohlídky proběhnou ve středu 8. července. Návštěvníky při nich provedou veselí průvodci v tematických nočních kostýmech pyžamech a spacích čepičkách," sdělila Dagmar Veselá ze zámku Dobříš.

Pohádkové noční prohlídky na zámku Dobříš.Podle jejích slov se při prohlídkách pobaví rodiče i děti, chybět nebudou záhadné rébusy, hádanky ani tematické scénky. Noční prohlídka povede polovinou zámecké expozice, poté se odvážlivci vypraví na půdu za Dobříšskými přízraky a zámeckou část zakončí v Zrcadlovém sále. „Zde se mohou těšit na krátké hudební představení, jak jinak než opět v pohádkovém duchu," prozradila Veselá.

Nutná rezervace

Na závěr noční prohlídky zavítají účastníci za svitu měsíce do nočního francouzského parku. „Odvážlivci se projdou tajuplným bludištěm k osvětlené fontáně Napájení heliových koní. Na konci prohlídky se mohou těšit na sladkou odměnu," uvedla Dagmar Veselá.

Noční prohlídky se na zámku Dobříš konají 8. a 22. července a 5. a 19. srpna. Začátek prohlídek je v 20.30, 21.00 a 21.30 hodin, vstupenky je nutné rezervovat předem na tel. 318 251 240 nebo e-mailem info@zamekdobris.cz.