Podle dostupných statistik v celé republice komunita dárců krve stárne. Chybí především mladí lidé, kteří by se stali prvodárci. Kampaň Hrdina je v každém z nás by tak měla cílit hlavně na mladší generace a přimět je se vydat do transfúzních center.

Například v Oblastní nemocnici Příbram potřebují přilákat až o čtvrtinu dárců krve více, než je současný stav. „K tomu nám ti starší rychle ubývají, a tolik mladých, kolik bychom potřebovali, nepřichází,“ potvrdila primářka hematologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram Magda Nohejlová.

Kampaň se původně měla týkat pouze této nemocnice, nakonec se ale rozrostla o další okresní špitály v celém Středočeském kraji. Nápad tak podpořilo i vedení kraje. „Myslím, že jde o velmi prospěšnou věc a kolegům v Příbrami za ni děkuji. Proto jsme také kampaň podpořili a zapojili ji do všech našich pěti nemocnic,“ sdělil krajský náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Při nákupu doplňků stravy na podporu imunity se vyplatí vše podrobně probrat s lékárníkem.
Co koupit v lékárně na podporu imunity? Vitamín C zbytečně přeceňujeme

Za Středočeský kraj byla v Příbrami přítomna i hejtmanka Petra Pecková, která hovořila především o statistikách nedostatku dárců. Spolu s Pavlíkem šli příkladem a druhý den vyrazili do nemocnice v Benešově, kde oba darovali krev.

Za kampaní původně stojí současný mluvčí Oblastní nemocnice Příbram Martin Janota, který je také režisérem klipu, jenž ji propaguje. Sám je dárcem. Když byl v únoru tohoto roku v příbramské nemocnici dávat krev, zjistil, že je dárců nedostatek.

„Na kampaň mě poté přivedl motiv pyžama mého syna s hrdiny Marvelu. Napadlo mě, že lidé, kteří darují krev, jsou o dost větší hrdinové než Marveláci. A zhruba od jara tohoto roku jsme celou kampaň postupně dávali dohromady,“ řekl Janota, který vyzval také další nemocnice i mimo středočeský region, aby se ke kampani přidaly.

Očkování je jedinou dostatečně spolehlivou prevencí chřipky
Pět mýtů o očkování proti chřipce. Lékaři je dokážou vyvrátit

Kromě zaměstnanců příbramské nemocnice ve videu vystupuje také bývalý fotbalový reprezentant Jan Koller. „Velmi mě baví takové projekty, které pomáhají lidem. Jsou to věci, jež se dotýkají nás všech, a do situace, kdy budeme potřebovat krev, se můžeme dostat každý,“ řekl.

Celorepublikově krev potřebuje zhruba 38 procent populace, ale jen deset ji daruje. V současnosti v Česku chodí pravidelně darovat krev zhruba 250 tisíc lidí, potřeba jich je ale o asi 50 tisíc více.