Neuvažuje právě váš Ježíšek o tom, že letos dětem skutečně nadělí psa nebo kočku? Pokud ano, může udělat zároveň dobrý skutek.

V psím útulku v Lysé nad Labem - Hrabanově, který je od Mladé Boleslavi vzdálen 30 kilometrů, mají touto dobou napilno. V posledních dnech tam přibylo několik nových psů, a v kotcích tak tráví své dny dva tucty chlupáčů. Mezi nimi se najdou kříženci různých barev i velikostí, psi i feny, mladí nevycválaní psi i starší kliďasové.

Aktualizovaná nabídka

V nabídce ZDE, která je denně aktualizovaná, naleznete irského i českého teriéra, zlatého retrívra, pudla, československého ovčáka nebo třeba přátelského rotvajlera.

„Noví pejsci nám přibývají zejména v těchto dnech. Majitelé se jich často zbavují v rámci předvánočního úklidu. Některým vadí chlupy, jiným to, že pes už je starý, a chtějí si místo něj k Vánocům pořídit štěně," přiblížila okolnosti, za jakých se němí svěřenci do útulku dostávají, jeho provozovatelka Eva Čápová.

Začátkem prosince už také mnozí nedočkavci odpalováním petard a dělobuchů trénují na Silvestra a nemálo psů se kvůli nim zaběhne a také skončí v útulku. Tito psi se však většinou svým majitelům opět vrátí.

Ušití takříkajíc na míru

A jak to probíhá, pokud do útulku zavítáte s vážným zájmem o psího kamaráda? Pracovníci útulku si s vámi v první řadě popovídají. Jejich cílem totiž je, aby si byli pes i noví páníček ušiti takříkajíc na míru.

Na přetřes přijdou vaše časové možnosti, zda bude pes žít v domácnosti s dětmi i výška plotů kolem vašeho pozemku. Podle Evy Čápové se však stává i to, že navzdory všem racionálním otázkám si pes a člověk zkrátka padnou do oka a jde o lásku na první pohled.

Následně už si může nový majitel psa odvézt. Žádný povinný poplatek útulku se za péči o zvíře neplatí, novopečení majitelé pejska však často přispějí na chod útulku peněžním nebo věcným darem.

Přestože většinu psů se umístit do nových rodin podaří, najdou se i tací, kteří v kotci zůstávají celé roky. Ještě těžší než hledání nových majitelů pro psy je jejich hledání pro kočky. I těch v Lysé několik mají. Jejich čekání na spřízněnou duši však bývá dlouhé.

Ohled na zažívání psů

Do útulku však nemusíte zavítat jen v případě, že sháníte psa nebo kočku. Můžete se přijet na psy třeba jen podívat, potěšit je, přivézt jim na prahu zimy teplou deku, granule nebo nějakou lahůdku.

„Nechceme být vybíraví, ale velmi se nám osvědčila značka Brit a její prémiová nebo superprémiová řada. S ohledem na zažívání psů se snažíme krmení sjednotit a budeme raději za menší množství kvalitnějšího krmiva," dodala Eva Čápová.

Pokud přijmete pozvání na Štědrý den, kdy se mezi 9. a 13. hodinou tradičně v útulku dveře netrhnou, zjistíte, že není pes, který by odmítl piškot, psí konzervu či salám nebo sušené prasečí uši a nožky.

Čtěte také: Přichází silná únava, o zvířata však pečují dál