Ačkoliv vedení příbramského adiktologického centra dosud neregistruje žádný případ nakaženého HIV, vyzývá k testování.

„Stále klienty máme protestované. V případě veřejnosti je to ale složitější, za uplynulý rok se nechalo testovat jen několik lidí," řekla Příbramskému deníku Hana Vavřincová z příbramského centra adiktologických služeb Magdaléna.

PŘEDSUDKY OHLEDNĚ HIV
Předsudků ohledně HIV je ve společnosti stále celá řada. „Ten nejčastější je, že se nemoc týká pouze nebo převážně gayů a toxikomanů. S ohledem na to, že se virus HIV přenáší především pohlavním stykem, je jasné, že riziko nákazy se týká téměř celé populace. Samozřejmě, že čím vyšší promiskuita, nebo rizikové chování toxikomanů, tím častější možnost nákazy, ale…," upozornila adiktoložka.

Hana Vavřincová.Zdroj: Deník/Kateřina ChourováTaké s argumentem, že člověk není promiskuitní, není zrovna relevantní. Je nutné vzít v potaz celou pyramidu vztahů. „Tedy bývalý partner, jeho bývalá partnerka, její předchozí partner, jeho předchozí partnerka…," upozornila Hana Vavřincová.

ZDARMA. ANONYMNĚ.
S podstoupením testů by proto neměl váhat ten, kdo žije sexuálně a nikdy, nebo delší dobu, nebyl testován. Před samotným testováním vyplní vyšetřovaný krátký monitorovací dotazník. Pracovníci centra také zájemce informují o rizicích infekčních chorob, možnostech léčby a poté proběhne samotný test. „Testy jsou rychlé, orientační, z kapilární krve, tedy odběr z prstu a do několika minut známe výsledek," uzavřela adiktoložka.

Vyšetření je anonymní a bezplatné. Ujistit se o svém zdravotním stavu můžete každé pondělní od 10 do 16 hodin v Magdaléně.