Technologie elektrárny je ekologická, funguje na principu zplynování dřevní štěpky. Elektrárna je v ostrém provozu tři měsíce.

Při loňském zkušebním provozu elektrárny, která stojí u bývalého vepřína, si někteří obyvatelé stěžovali na hluk i zápach. Oba problémy provozovatel ve spolupráci s obcí odstranil. 
Potvrdil to místopředseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Oliver Garaj.

„Stanovené limity nejenže nepřekračujeme, 
ale navíc se snažíme tyto projevy eliminovat vysoko nad rámec legislativních povinností," uvedl. Podle něj mohou obyvatelé společnost kdykoliv informovat o sebemenší pachové nebo hlukové zátěži a technici budou problém řešit.

Bez kouře, prachu a sazí

Zplynování štěpky má oproti klasickému spalování vyšší účinnost a navíc se obejde bez kouře, prachu a sazí. Technologie vyvinutá českými firmami a českými vědci z Vysoké školy chemicko-technologické a Akademie věd má dvaapůlkrát vyšší účinnost při výrobě elektrické energie oproti klasickým bioplynovým stanicím.

Zájem o technologii tak mají i energetici ze zahraničí. „Už jsme u nás měli na exkurzi delegace z Číny, Turecka, Kanady, Itálie, Švýcarska i dalších zemí," prohlásil předseda představenstva společnosti BOR Biotechnology Přemysl Kotouček.

Výroba takzvaného tissue papíru

Společnost chce navíc nedaleko elektrárny vybudovat také papírnu s výrobou takzvaného tissue papíru, což je polotovar pro zhotovení toaletního papíru, papírových kapesníků, utěrek a ubrousků. Papírna, která by využívala energii z elektrárny, by dokázala pokrýt asi čtvrtinu spotřeby výrobků z tissue papíru v České republice.

Češi podle informací vedení společnosti spotřebují více než sto tisíc tun těchto papírenských výrobků ročně, přičemž pouze necelých deset procent se vyrábí v tuzemsku. „Česká republika vyváží tříděný odpadní papír, z něhož v zahraničí vyrobí role tissue papíru, které pak zase nakupujeme a vozíme zpátky. To je jak neekonomické, tak neekologické," dodal Kotouček.

Stavba kozomínské papírny, která má stát zhruba půl miliardy korun, by mohla začít nejdříve příští rok. Její provoz by měl zajistit práci nejméně pro padesát lidí.

Čtěte také: Odpůrci doufají v ukončení projektu bioelektrárny nedaleko Vlašimi