Celkem sedm lidí už letos na pneumokokové onemocnění ve středních Čechách zemřelo. Hygienici však nechtějí blíže specifikovat, zda někteří 
z těchto nemocných pocházeli právě z Kladenska.

„Z uvedených nahlášených případů bylo devatenáct 
u osob starších pětapadesáti let. V této věkové kategorii bylo také pět úmrtí z celkových sedmi. Dva případy nákazy se pak týkaly dětí ve věku do deseti let," pouze uvedla Markéta Korcinová, lékařka a vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

„Nakaženo bylo v celém kraji dvaadvacet mužů a deset žen," dodala lékařka.

První příznaky invazivního pneumokokového onemocnění jsou podobné chřipce. Lidé mají teplotu, zimnici, třesavku, bolesti hlavy a zvrací. Právě proto je tato nemoc velmi zrádná.

Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zvláště u malých dětí a starších osob může mít onemocnění velmi závažný průběh.

Důležité je včas vyhledat lékaře, který nasadí efektivní léčbu. Nejspolehlivější ochranou proti zákeřné nemoci je očkování.
Pro nejmenší děti jsou na trhu k dostání dvě vakcíny. Očkovací látka pokrývající základní spektrum deseti sérotypů je hrazená státem. Tu s rozšířeným spektrem třinácti sérotypů je však nutné doplatit.

Podle dostupných dat se mezi hlášenými případy v celé republice nyní objevuje sérotyp pneumokoka, proti kterému chrání jen třináctivalentní komplexnější sérum.

Invazivní pneumokoková onemocnění

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, která se vyskytuje na sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 procent zdravých dospělých a až 60 procent dětí. Pneumokok těmto nositelům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka, například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst kam nepatří a způsobit tam závažnou infekci. Třeba do plic, kde způsobí pneumonii (zápal), nebo na mozkové obaly, kde zaviní meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí. Inkubační doba (čas mezi vniknutím bakterie do těla a objevením se prvních příznaků) pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny. Jedná se o kapénkovou infekci, to znamená, že se přenáší zejména těsným kontaktem, při kýchání, kašlání. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od bacilonosiče. Zdroj: krajská hygienická stanice