Kdyby existovala soutěž o nejúspěšnějšího pěstitele netradičních plodin v Česku, Jakub Pátra by v ní měl velkou šanci na úspěch. Během pouhých dvou let se totiž z naprostého amatéra stal odborníkem na pěstování domácích chilli papriček.

K nápadu pustit se do této dosud neprobádané oblasti ho přivedla nejen láska k pálivým paprikám, ale také jeho otec Petr Pátra, jemuž se podařilo vypěstovat papričky Atomic Starfish a Trinidad Scorpion Moruga doma za oknem v květináči.

„Říkal jsem si, že to musím také vyzkoušet. Sehnal jsem si proto semínka Habanera Red Savina a když mi vyrostla, usoudil jsem, že bych mohl zkusit i další druhy," popisuje své první krůčky na poli pěstování chilli papriček.

Netrvalo dlouho a z pár sazeniček se stalo osm desítek dvoumetrových rostlin, které našly domov ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka. „V současné době tam mám dvaatřicet druhů chilli papriček, od sladkých až po Carolinu Reaper, což je nejpálivější paprika na světě," pyšní se Jakub Pátra svými pěstitelskými úspěchy.

Nejlepší jsou syrové

Papričky, které sklízí v období od června do října, jsou různě pálivé. Jakub Pátra má chilli nejraději v syrovém stavu, přitom už ví, že do některých plodů je lepší se nezakusovat. „Jednou jsem si kousnul do Morugy, druhé nejpálivější papriky světa, která má na Scovelliho stupnici pálivosti kolem dvou milionů SHU," popisuje.

„Nejdřív jsem si říkal, že to nic není, ale pak to najednou začalo… Zrovna jsem byl doma sám a nevěděl jsem, co mám dělat, protože když jsem si stoupl, okamžitě se mi zamotala hlava. Myslel jsem, že snad umřu, vůbec nic jsem necítil, pusa mi znecitlivěla. Nakonec jsem si dokázal sáhnout do lednice pro mléko, a jak jsem se napil, tak se to zklidnilo. Akorát druhý den se to ozvalo znovu, jen z trošku jiného konce…" směje se Jakub Pátra.

Ten už by do podobného pokusu znovu nešel. „Teď mi dozrávají Carolina Reaper, ty mě lákají, ale každý soudný člověk, kterému to jen trochu myslí, ví, že samotnou ji jíst nemůže," upozorňuje mladý vysokoškolák.

Kapsaicin je návykový

Chilli papričky jsou pálivé díky látce zvané kapsaicin, což je alkaloid. Ke skupině alkaloidů přitom patří také velké množství návykových látek. A podle Jakuba Pátry je návykové i chilli. „Chilli papričky jsou droga jako každá jiná, akorát jsou legální. Alespoň prozatím. Snad nikoho nenapadne zakázat jejich pěstování," doufá a přiznává, že on sám je na chilli papričkách závislý.

I díky tomu je vůči jejich pálivosti do jisté míry odolný. „Na kapsaicin se dá zvyknout. Tou stupnicí se sice člověk musí doslova propálit, ale pak si vytvoříte určitou imunitu proti bolesti, která s kousnutím do papričky přichází," vysvětluje.

Důkazem, že Jakub Pátra je vůči kapsaicinu do jisté míry imunní, je to, že vlastní a občas používá takzvanou Danger omáčku, která má pálivost bezmála šest a půl milionu SHU. „Je to takový malý flakónek, má to snad pět mililitrů. Jednou jsem do toho zkusil ponořit párátko a pak ho olíznul. Nejdřív přišla krásná uzená chuť –  a pak už jsem nevěděl nic," směje se.

„Občas si takhle na párátko  trochu naberu a přejedu jím třeba po řízku. Když se pak dostanu ke kousku, kde omáčka zůstala, hned tu papriku ucítím. Pro mě je to snesitelný pal, ale stejně to s člověkem dokáže pořádně zahýbat," upozorňuje a dodává, že vždycky, když člověk pracuje s chilli, měl by být extrémně opatrný. „Doporučuji používat latexové rukavice. A nikdy si pak nesahat do očí!" varuje.

Chilli jako lék pro zdraví

Velkou výhodu chilli papriček pak Jakub Pátra vidí v tom, že jsou zdraví prospěšné. Podporují imunitu, urychlují proudění krve, díky čemuž se rychleji obnovuje metabolismus, odbourávají cholesterol, zvyšují tvorbu inzulinu, jsou doporučené jako prevence proti rakovině žaludku a střev, a patří mezi přírodní afrodiziaka.

„A navíc je to výborné anestetikum. Když vás třeba bolí zub, dáte si pálivou chilli papričku a na zub zapomenete. Stejně to funguje například i při bolesti kloubů, chilli vás krásně rozehřeje a bolest neucítíte. Tedy vyjma pusy," dodává se smíchem Jakub Pátra, který přirovnává chilli papričky k jakémusi přírodnímu brufenu.

Možná i proto mu po rostlinkách a plodech jdou slimáci. Prý jako diví. „Byla mírná zima, takže vůbec nevymrzli. Mám s nimi problém, spořádají jak rostlinu, tak i papriky, prakticky je vyžerou zevnitř," stěžuje si. „Likviduji je s pomocí takových speciálních tablet a kolem fóliovníku sypu sůl. Musím se jich nějak zbavit, ty papričky jsou moje, ne jejich!" má jasno Jakub Pátra.

Zájem je o papričky i semínka

Vypěstovat si vlastní rostlinku nějaké chilli papriky není náročné, pokud člověk dodrží několik hlavních zásad. Například tu, že semínko, které zasadí, bylo předtím  odborně vysušeno. „Aby semínko vyklíčilo, potřebuje určité podmínky – temno, stálou teplotu a sucho. Já proto semínka suším až dva týdny, než je pošlu do oběhu," připomíná Jakub Pátra, u něhož se každou chvíli někdo přihlásí, že by chtěl vlastní chilli semínka nebo rovnou plody, ať už čerstvé nebo sušené.

„Papričky samozřejmě zájemcům nabízím, sám bych je v tomto množství nezpracoval, takže veškeré přebytky jdou dál do světa. Největší zájem je o chilli papričky, které se na Scovelliho stupnici nacházejí někde kolem tří set tisíc SHU," říká Jakub Pátra s tím, že koketuje s myšlenkou stát se jakýmsi velkopěstitelem chilli papriček na Mělnicku.

„Se spolužákem z gymnázia jsme se o tom bavili, zatím ale není nic jisté. Nicméně za zkoušku nic nedáme, tak uvidíme," netají se svými podnikatelskými záměry mladý muž, který se věnuje i historickému šermu. Teď má ale úplně jiné starosti, před pár dny totiž zahájil studium kartografie na Univerzitě Karlově v Praze. „Zeměpis mě vždycky bavil, zatímco s biologií a chemií jsem se neskutečně pral," vysvětluje úspěšný pěstitel chilli papriček.

Jakub Pátra pochází z šermířské rodiny. Jeho otec Petr je zakládajícím členem skupiny historického šermu Rytíři Mělničtí, ke kterým patří i Jakubova babička nebo nevlastní maminka. Letos na podzim nastoupil do prvního ročníku studijního oboru geografie a kartografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Ve volném čase se baví geocachingem, turistikou nebo zkoumáním paranormálních jevů.

Domácí habanero omáčka

V mixéru rozdrtíme a smícháme deset papriček habanero, lžičku kremžské hořčice, třtinový cukr, sůl a pepř. Pro zhuštění následně přidáme jedno zralé rajče, trochu octa a oleje. Znovu rozmixujeme a poté vaříme pět minut na mírném ohni. Omáčka vydrží v ledničce až do jejího spotřebování, maximálně však tři týdny. „V první fázi přípravy přidávám do omáčky trochu zázvoru a citronový extrakt. Je nutné myslet na to, že mixér, který používáte, už nebudete moci použít na nic jiného, protože pálivost kapsaicinu v něm zůstane, tu neodstraníte," upozorňuje Jakub Pátra.

Scovilleho stupnice pálivosti

Scovilleova stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, zkratka SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hdnotu nula, naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 tisíc a více SHU. Naměřené hodnoty SHU se mohou lišit v závislosti na odrůdě, podnebí nebo i půdě. Nejvyšší možná dosažená hodnota, tedy stoprocentně čistý kapsaicin, dosahuje až šestnácti milionů SHU. (Zdroj: Wikipedie)