Jak uvedl Petr Pošta, tiskový mluvčí Českých drah, po trase vlaku bude přichystaný sváteční program, který připomene 100. výročí vzniku Československé republiky. „Cestující se na něj můžou těšit na hradě Křivoklát, na rakovnickém nádraží, v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka a také ve stanici Stochov. Tady bude otevřená prezidentská čekárna a pojede sem z Lužné speciální vlak,“ řekl.

Motorová lokomotiva řady T 444 Karkulka
Cyklohráček vyrazí na závěr sezony s historickou lokomotivou Karkulkou

Středočeský kraj chce v rámci jízdy připravit i novou knihu. „Středočeský kraj má za sebou celou řadu akcí, kterými si připomněl to, čím naše krásná země za uplynulé století musela projít a jaké osudy si museli její občané prožít. Nebyla to jen Praha, která představuje symbol naší státnosti, ale zejména kraj středních Čech, který tvořil pramennou studnici dějům, jež naši státnost ovlivňovaly. Tomu nejzajímavějšímu z období deseti dekád od roku 1918 až 2018 se věnoval projekt 100let české státnosti ve Středočeském kraji. Publikaci, která v jeho rámci vznikla, chceme veřejnosti během jízdy vlaku ‚Pocta první republice‘ představit,“ prozradila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Vizualizace zastávky Praha-Karlín.
V Libni a Karlíně vzniknou nové vlakové zastávky. Nemusí to trvat dlouho

České dráhy již některé jízdy ke 100. výročí Československa připravily. „Celý letošní rok si připomínáme sté výročí vzniku Československé republiky. Jako národní dopravce jsme už v jarních a letních měsících připravili řadu akcí v rámci vlastního projektu 100 let spolu. Mezi ty největší patřil Prezidentský vlak, který jsme vypravili společně s Národním technickým muzeem. O sváteční neděli 28. října se řada vzpomínkových projektů propojí a pod hlavičkou 1918 – 2018: Společné století připomenou den, kdy přesně před sto lety vznikl samostatný stát Čechů a Slováků,“ říká Michal Štěpán, náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Parní vlak bude odjíždět z pražského hlavního nádraží v 9:18, příjezd na Křivoklát je naplánován na 11:22, do Rakovníka v 11:46 a do cílové stanice Lužná u Rakovníka v 12:33. Na zpáteční cestu z Lužné se vlak vydá v 15:48 a do Prahy hl. n. přijede v 18:46.
Jízdenky je možné zakoupit u všech pokladních přepážek Českých drah, při nákupu v předprodeji je součástí jízdenky rezervace místa k sezení. Zpáteční jízdenka z Prahy do Lužné stojí 400 Kč, z Prahy na Křivoklát a zpět 320 Kč. V prodeji budou také úsekové jízdenky mezi jednotlivými stanicemi. Děti, studenti do 26 let a senioři mají slevu 75 %.

Zdroj: České dráhy

Prezidentský vlak putuje Českem. Návštěvníci si mohou prohlédnout salónní vagony, které sloužily TGM i komunistickým prezidentům.
Počet lidí v Národním technickém muzeu roste. Návštěvníky láká Prezidentský vlak