Tyto dotace se týkají památek, které nejsou pod správou Národního památkového ústavu (NPÚ), potvrdila mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.

V roce 2013 bylo z dotačních programů ministerstva kultury na obnovu a restaurování památek použito ve středních Čechách téměř 50 milionů korun. Tento rok by peněz mělo být více.

„V tuto chvíli je odhadovaná suma určená pro Středočeský kraj přibližně necelých 69 milionů korun, tato částka se ale může v průběhu roku ještě částečně změnit," sdělila Ješátková. O tyto peníze mohou žádat například obce, církve i soukromí majitelé památek.

Vlastníci musí být sami aktivní

Krajský fond pro obnovu památek minulý rok vypsaný nebyl. Letos mohou vlastníci památek žádat o peníze z Fondu kultury a obnovy památek Středočeského kraje, kde je pro tento rok celkem deset milionů korun. Peníze z něj ale budou rozdělené nejen mezi kulturní památky, ale třeba i mezi obecní knihovny nebo kulturní akce. Například v roce 2010 kraj jen na opravu památek dal zhruba 30 milionů korun.

Počet památek, které jsou ve středních Čechách v havarijním stavu, nelze podle NPÚ zcela přesně uvést. Na seznamu ohrožených památek je v kraji evidováno zhruba 70 položek. „Neznamená to však, že dotační programy budou především cíleny na tyto památky. Nutná je především aktivita, zájem a zodpovědnost vlastníků," uvedl vedoucí odboru péče o památkový fond ve středních Čechách NPÚ Jan Žižka.

Například poměr peněz, o které žádají vlastníci památek z havarijního programu, a peněz, které jsou k dispozici, se podle dat NPÚ pohybuje v poměru kolem 5:1. Majitelé památek budou letos moci žádat mimo jiné i o dotace na povodňové škody způsobené v roce 2013. Rozsah případných evropských dotací zatím územní pracoviště NPÚ nezná.

4378 nemovitých kulturních památek v kraji

Ve Středočeském kraji bylo na konci loňského roku 4378 nemovitých kulturních památek, a to včetně národních kulturních památek. Poměr počtu těch, které vlastní fyzické a právnické osoby, je zhruba vyrovnaný.

Řada památek je v majetku obcí, organizací zřizovaných krajem, církví, soukromých osob i firem. Národních kulturních památek je v kraji zhruba 30, většinu spravuje stát.