Rozsáhlé úpravy dřevin nejen na březích oblíbeného jezera, ale i v místním kempu a na ostrůvku následovaly po dokončení druhé etapy kanalizace. Výhodou byla letošní zima, která po patnácti letech umožnila přístup ke dřevinám po zamrzlé vodní hladině.

Podle starostky Ostré Jany Kaucké plánovala obec revitalizaci jezera dlouho. K tomu, aby byl záměr realizován v letošním roce, přispěli místní občané.
„Cílem není likvidace dřevin, ale naopak snaha zachovat je na místě co nejdéle. A to nejde bez odborného ošetření," vysvětluje starostka.

Ilustrační snímek
Zahájení sezony na letních koupalištích ohrožuje počasí

Na základě odborné prohlídky došlo v kempu k prořezu korun topolů a vrb, ohrožujících rekreanty. Stejně dopadly olše, které hrozily vyvrácením do jezera. Také z ostrůvku byla v zimě ze zamrzlé hladiny odstraněna část dřevin, které hrozily jeho rozlomením. K nejrozsáhlejšímu kácení došlo na východním a severním břehu. Zároveň bylo vysazeno osm dubů a další výsadba má následovat.

Kvalitní písek, který zbyl z budování kanalizace, nechala obec navézt na pláž. Plocha se tím zvětšila.

Zpočátku byli místní lidé k dění kolem jezera nedůvěřiví, po seznámení se záměrem ale změny vítají. „To je fajn, že se do zásahu pustili. Už to bylo dávno potřeba," říká Alois Mojžíš z Ostré.

Také na jezeře v Sadské došlo v době vegetačního klidu a při zamrznutí hladiny k povolenému kácení porostů, které padaly do vody. Pláže jsou tam upravené už od loňského roku. Jak upozornil místostarosta Václav Frank, jezero je stále vedeno jako důlní voda a koupání je tam pouze na vlastní nebezpečí. Město podniká kroky k vyjmutí prostoru jezera Sadská z této kategorie, aby vodní plocha konečně mohlo sloužit rekreačním účelům.

BUDOUCÍ HOKEJISTA LÁDÍK. LADISLAV KONVALINKA se narodil 9. května 2017. Maminka Lenka a táta Ladislav se dočkali druhého synka v 8.25 hodin.  Na brášku, který vážil 2 780 g a měřil 48 cm, se doma v Nymburce těší  Marek (5), který ho naučí hokej i fotbal.
FOTO: Právě jsme se narodili