Je kolem deváté a komise odborníků z potravinářské inspekce, krajské veterinární správy i hygienické stanice se schází. Protože nemám senzorické zkoušky, moje názory nemají na soutěž vliv. Zkušenosti mám možná z ochutnávání vína, ale ze středních Čech splnily podmínky soutěže jen tři druhy. Zato piv se na seznamu objevuje hned deset.

Přejedená malými kousky jídla

Celkem se hodnotí v sedmi kategoriích. Začne se pečivem, pokračuje zákusky přes vína 
k uzeninám. Končí to pivem 
a navrch přijde cukr s medem. „Ochutnávka musí probíhat přesně podle stanovených postupů, nesmí se suroviny ochutnávat ve špatném pořadí. Asi by bylo špatně začínat vínem, pokračovat jogurtem
a pak dát pečivo. Neustále musíme chuti dávat směr," upřesňuje průvodce celou ochutnávkou Tomáš Macháček z krajského úřadu.

Ráno jsem raději nesnídala a už mi notně kručí v břiše, když nám rozdávají první vzorky pečiva. Hodnotícím okem kontroluju vzhled, pak vůni a trochu ochutnám. „Hm, je to houska," pomyslím si. Oboduji použité suroviny, design výrobku a jeho inovaci či tradici. Po každé sérii vzorků komise hlásí zapisovateli čísla. Zaměřuju se na hlášení bodů nejzkušenější porotkyně. Docela se shodujeme, ale někdy mě dost překvapí.

Po dvanácti vzorcích pečiva jsem slušně najedená. Horší ale je, že každé sousto musíme zapít vodou a zajíst rohlíkem. Po salámu bych to pochopila, ale zajídat sýrovou housku rohlíkem není to pravé. Jenže pak přichází na řadu dorty.

Sladké hned po Vánocích?

Šup do pusy se skořicovým dortíkem. Zajíst rohlíkem. Pak uklofnout kus meruňkového dortu a po dalším rohlíku si nacpat pusu těžkým krémem harlekýna. Pomalu cítím, že mým krkem to prochází čím dál pomaleji. Sladké mám ráda, ale zúčastnit se ochutnávky hned po Vánocích není šťastná volba.

Zákusky pak završujeme zmrzlinou. Najednou se strhává diskuze na téma složení zmrzlin. Tomáš Macháček volá výrobci a ujišťuje se o ingrediencích hruškové zmrzliny. Porotci nechtějí věřit, že tam není ani trochu mléka. 
V dnešní době stabilizátorů 
a ochucovadel oceňuju, že zmrzliny opravdu chutnají jako banán nebo hruška.

Většina vzorků se podává na talířkách nebo v kelímkách, aby nebylo poznat výrobce. Porotci musí zůstat nestranní. Tomáš Macháček pak obchází všechny s celým výrobkem, aby si ho mohli dobře prohlédnout.

Zblázněné chuťové buňky na jazyku

Šok ale pro mě nastává, když nám po zmrzlinách nalévají víno. Rohlík přestal fungovat. První doušek z plastového kelímku je jako kyselá šťáva. Vybavila jsem si, jak jsem jednou pila víno na vyčištěné zuby. Asi tak nějak to chutná. Po malé pauze ochutnávám znovu.

Už to celkem jde, ale i tak si jedna paní z obsluhy všimla, jak se šklebím. Povzbudivě se na mě usmála. Jsme přece teprve v půlce. Já mám ale pocit, že potřebuju spíše jedno jídlo a pořádné. Cpu se už dvě hodiny a vlastně jenom po vidličkách. Na slaném si snad spravím chuť. Líčka v křenovém aspiku nebo tlačenka mě o tom ale nepřesvědčují.

Jako hodnotitel ale nakonec zklamu. Cukr s medem po pivu už nezvládám. Na tom se shodneme i s hejtmanem Milošem Peterou, který také hodnotil výrobky. Nejradši ochutnává uzeniny, ale na zmrzlině si moc nepochutná.

Potraviny, které do soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje roku 2014 postoupily, získaly pamětní list. Tři nejlepší z každé kategorie vyhlásí až v březnu na výstavě v Lysé nad Labem.