Vedení sklárny totiž při organizaci této akce myslí totiž především na své nejmenší návštěvníky, a tak pro ně připravili divadlo se šermíři, malování na obličej, soutěže nebo třeba jízdu na koních. V horském sobotním dnu dětem přišla k chuti i zmrzlina.

To rodiče a ostatní dospělí návštěvníci se těšili hlavně na prohlídku sklárny. „Bydleli jsme kdysi v Nižboru a ve sklárně tehdy pracovala polovina naší rodiny.

Bylo to ještě za totality a tehdy se do sklárny na prohlídku normálně nechodilo. Já občas zaskočila za rodiči a starší sestrou, tak tu ráda zavzpomínám na staré časy," prozradila nám důvod návštěvy šedesátiletá Hana.

Mladý pár, který do sklárny vyrazil s tříletým synem, se zase nestačila divit, že venku je větší vedro než u pece. „Ale stejně jsou to machři. Sklářské řemeslo je prostě nádherné a máme být na co pyšní, že patří k naší historii," míní mladí manželé.

A to si uvědomuje i Jiří Rückl, který se se svou rodinou po revoluci vrátil do Nižbora ke sklářství. I když v posledních dvou letech měla sklárna vážné problémy, nyní je vše na skvělé cestě. Jakou čekají sklárny budoucnost, o tom se dočtete v rozhovoru s Jiřím Rücklem v dalších vydáních Berounského deníku.