Posudky podle starosty Jindřicha Vařeky došly na radnici před týdnem, tudíž jsou k dalšímu jednání zastupitelů k dispozici všechny potřebné dokumenty. „Zprávy jsou v podstatě dvě, ale obě se shodují. Závěr posudku je takový, že lanová dráha podle norem nevyhovuje ani v otázce pro sport, ani v oblasti bezpečnosti," shrnul obsah zprávy starosta.

Nutno podotknout, že se nejedná o prvky na celé ploše hřiště, ale pouze o dosud uzavřenou lanovou dráhu.

Lanový park město oficiálně neotevřelo, právě kvůli bezpečnosti tohoto zařízení. Důvodem pochyb byly zřejmě obavy ze zodpovědnosti za případná zranění na zmíněné atrakci. Město by se jako zřizovatel neobešlo bez hlídací služby jako dozoru, která by vyšla ročně na milion korun.

Zhruba před dvěma týdny starosta Vařeka k lanové dráze s ohledem na posudky uvedl, že bude lepší ji zbourat a nahradit ji jinými prvky, což by se neobešlo bez navrácení dotačních peněz.

Zhotovitel: Vím o bourání jen z tisku

„Je mi s podivem, že starosta mluví o zbourání, když s námi za celou dobu vůbec nikdo nejednal. O celé záležitosti vím jen z tisku, ani tedy nevím, na co bych měl reagovat," sdělil jednatel příbramské firmy MTStav Martin Pečenka. Domnívá se, že za celým problémem stojí projekt, který byl od počátku paskvilem.

„V průběhu samotné realizace během loňského roku jsme několikrát jednali s městem o možné záměně prvků lanového centra z důvodu zvýšení bezpečnosti celého projektu, například snížení výšky jednotlivých atrakcí, výměnu lanovky za barmský most a další. Veškeré návrhy ale město odmítlo a trvalo na zhotovení dle projektové dokumentace," komentoval postupy města Pečenka.

Připomněl, že při stavbě lanového centra byl postup prací a jejich kvalita průběžně kontrolována a odsouhlasována zástupci objednatele, technickým dozorem investora a zodpovědným projektantem, a to bez jakýchkoliv výhrad či námitek.

„Celou stavbu si objednavatel (město Příbram) převzal bez vad a nedodělků. Dílo bylo zkolaudováno a byl na něj vydán bezpečnostní certifikát od Strojírenského zkušebního ústavu," poznamenal Pečenka.

Dvě kulatá razítka proti sobě

V celé věci vzniká jakási přetahovaná a stojí v ní dvě kulatá razítka proti sobě. Podle nejnovějších posudků zhotovitel nepostupoval v souladu s projektovou dokumentací. Městu tak vznikla škoda 1,6 milionu korun včetně DPH, což je částka v plném rozsahu tohoto jednotlivého díla, tedy pouze nepřístupné lanové dráhy, a bude muset vrátit z částky 85 procent

„Snad to poskytne odpovědi, zda naše konání bylo nebo nebylo správné. My nemáme žádnou jinou možnost, vzhledem k tomu, že hrozí zřícení celé té záležitosti, kterou nazýváme lezeckým parkem a že hrozí nebezpečí dětem. Nezbývá, než dráhu držet nadále zavřenou do té doby, než nám právní kancelář doporučí další postup. Nejjednodušší bude, aby ten, kdo stavbu zhotovil, si ji zase vzal a my tam za ty peníze postavíme něco jiného, bezpečného, v souladu s normami," uzavřel téma Vařeka.

Jednatel MTStavu Pečenka se podle informací vyčtených z tisku domnívá, že město se od samotného začátku snaží vyhnout se zodpovědnosti za lanový park a potažmo nemalé investici do zaměstnanců, kteří by hlídali provoz. „Dva měsíce se marně snažím o sjednání schůzky na radnici. Podle mě to město vůbec nechce provozovat," míní Pečenka.

Problematikou se budou znovu zabývat radní.

Čtěte také: Starosta Příbrami: Zvažujeme odstranění lanového parku. Je nebezpečný