Na snížení nezaměstnanosti se podíleli především uchazeči odcházející z evidence kvůli zahájení jarních sezonních prací. Podle předpokladů má nezaměstnanost dál klesat. „Živnostníci se dočkali vhodných klimatických podmínek k výkonu své práce (pracovníci v lesích, kamenolomech, pokrývači, zedníci a podobně), a tak do konce měsíce duben 2017 se dá předpokládat jejich odhlášení z evidence ÚP ČR," uvedli analytici.

Úřad práce. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost v Praze v březnu klesla na 3,2 procenta

Na jedno volné místo připadají dva uchazeči 

V rámci České republiky má Středočeský kraj se čtyřmi procenty šestou nejnižší nezaměstnanost mezi kraji. Nejvíce volných pozic chtějí obsadit zaměstnavatelé v Praze (26.431), ve Středočeském (19.098) a v Jihomoravském (13.359) kraji. Na jedno volné místo ve středních Čechách připadají dva uchazeči.

Ve srovnání s loňským březnem bylo letos v regionu evidenci nezaměstnaných o 10.143 uchazečů méně, celkový meziroční pokles činí 1,2 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (1,7 procenta), Mladá Boleslav a Praha-západ (shodně 2,5 procenta) a Benešov (2,6 procenta). Naopak nejvíce nezaměstnaných je v okresech Kladno (5,9 procenta), Příbram (5,5 procenta) a Kolín (5,2 procenta).

Z evidence bylo vyřazeno 7102 uchazečů

V březnu se přišlo na pracovní úřad v kraji nově registrovat 4566, tedy o 145 více než v únoru. Vyřazeno z evidence bylo 7102 uchazečů, tedy o 1821 více než v minulém měsíci.
Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce.

Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli ihned nastoupit do práce, byl v březnu ve středních Čechách 34.387.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost byla v březnu nejnižší od roku 2008. Klesat by měla i nadále