Kladenská nemocnice měla předloni ztrátu 185 milionů korun, loni podle předběžných odhadů asi 90 milionů. Na úterním jednání zastupitelů kraje to řekl náměstek středočeské hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Nový ředitel by měl nemocnici vyvést z hlubokých ztrát 

Výběrové řízení na nového ředitele nemocnice v Kladně bylo vyhlášeno na konci minulého roku. Petr Polouček byl vybrán z šesti přihlášených uchazečů, do čela nemocnice by měl usednout 1. března.

„Nový ředitel stojí před velmi důležitým úkolem, jak zajistit zdravotní péči a zároveň vyvést nemocnici z hlubokých ztrát," vysvětlil středočeský radní pro zdravotnictví.

Do výběrového řízení s přihlásil i kardiolog Janka 

První krok, který by měl podle Kupky vést ke snížení schodku nemocnice, je aukční výběrové řízení na pořizování zdravotnického materiálu, které začne platit od středy. „Realisticky budou roční úspory dosahovat maximálně deset až patnáct milionů korun," konstatoval Martin Kupka.

Do výběrového řízení na nového ředitele se přihlásil také kardiolog Martin Janka. Po doporučení výběrové komise by se měl stát v kladenské nemocnici náměstkem pro léčebně preventivní péči.

Do nemocnice se vrací primář chirurgického oddělení Verner 

Na konci minulého roku došlo také k výměně ředitele v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, kde do jeho čela vrátil Ladislav Řípa. Do nemocnice se spolu s ním vrací po více než roce také primář chirurgického oddělení Tomáš Verner. Zdeněk Štefek z opoziční KSČM to na jednání zastupitelů označil za kádrové čistky, které hned po svém zvolení začala provádět nová vládnoucí koalice.

„Ukazuje se, že pravicové strany chtějí všude dosadit své věrné spojence a odbornost je až na posledním místě," řekl Štefek. Martin Kupka namítl, že nedošlo v nemocnicích k takovým změnám, jako před osmi lety, kdy se hejtmanem stal David Rath (ČSSD).

Současný ředitel neprošel výběrovým řízením

„Můžeme ubezpečit všechny pacienty na Mladoboleslavsku, že k žádnému omezení péče na chirurgickém oddělení nedojde," dodal Kupka. Podle něj naopak v posledních letech docházelo v nemocnici v poklesu výkonu a na nedostatečnou kvalitu péče si stěžovali i pacienti.

Výběrové řízení na nového ředitele bylo vyhlášeno také v nemocnici v Benešově, kde je ředitelem Oldřich Vytiska. „Současný ředitel neprošel výběrovým řízením, a proto je správné výběrové řízení nyní uspořádat," uvedl Kupka. Jméno nového ředitele by mohlo být známo už na konci února. 

Životopis nového ředitele Oblastní nemocnice v KladněMUDr. Petr Polouček, MBA, 45 let, ukončil v roce 1996 1. lékařskou fakultu UK v Praze, následně působil jako chirurg na Chirurgické klinice UK 2. LF a FN Motol, kde se věnoval především intenzivní medicíně a hrudní chirurgii, v roce 2005 získal specializovanou způsobilost v oboru chirurgie. Od roku 2009 působí jako náměstek pro léčebně preventivní péči v Oblastní nemocnici Příbram. Je členem analytického týmu pro tvorbu, implementaci a rozvoj manažerského programu nemocnic Středočeského kraje. V rámci svého manažerského vzdělávání získal titul MBA na Academy of Health Care Management, je absolventem Akademie medicínského práva aj.

Čtěte také: Středočeští radní vyplatí dotace na sociální věci s dvouměsíčním předstihem