Oblastní nemocnice Příbram je například v minusu asi 45 milionů korun, Oblastní nemocnice Mladá Boleslav nyní hlásí minus 34 milionů a kladenská nemocnice dokonce téměř devadesát milionů. Výrazně menší částku ukazují červená čísla v Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a to asi 15 milionů korun.

Ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel Deníku řekl, že mírný plusový výsledek vykazuje nemocnice posledních pět let. Za rok 2012 činil 20 milionů korun. „Je to výsledek každodenní práce, není to žádné zázračné opatření. Ale každá nemocnice má jiné výchozí podmínky, tak nemohu hodnotit ty ostatní," dodal Petr Chudomel.

Úhradová vyhláška trápí vedení nemocnic

Stanislav Holobrada, který řídí příbramskou nemocnici, poukazuje na nedostatky úhradové vyhlášky, ale také na nedávné velké investice v Kladně a Příbrami, kde byly postaveny nové nemocniční pavilony. „Větší náklady také způsobuje komplexnost péče v krajských zařízeních," upřesnil Stanislav Holobrada.

Ředitel kladenské nemocnice Vladimír Lemon Deníku nastínil: „Dokud bude každá nemocnice dostávat za ten samý a totožný výkon jiné úhrady, není ani možné srovnávat nemocnice z hlediska dobrého, či špatného hospodaření." Rozdíly v úhradách za totožný výkon se podle něj v celostátním měřítku mohou pohybovat až v řádech desítek procent.

Kladenská nemocnice má více pacientů, než proplácí úhradová vyhláška. „Nicméně nemocnice není od toho, aby regulovala počty pacientů, od toho musí být zdravotní pojišťovny, které jsou správci svěřených prostředků," dodal Vladimír Lemon.

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák uvedl: „Konečný hospodářský výsledek nemocnic byl samozřejmě ovlivněn i tím, že krajské nemocnice investovaly v minulých letech mnoho peněz do rekonstrukcí a do vybavení a nyní musí tyto nákladné investice splácet."

Úspory by se na rozsahu péče projevit neměly

Představenstva všech akciových společností v letošním roce podle hejtmana vyvíjejí maximální úsilí a iniciativu v jednání se zdravotními pojišťovnami, které jsou hlavním zdrojem jejich příjmů. Ve spolupráci s jednotlivými primariáty se nemocnice snaží o zachování stávajícího rozsahu poskytované zdravotní péče a o nenavyšování stávajících nákladů.

Radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová dodala, že středočeské nemocnice vykazují kvůli špatně nastavené úhradové vyhlášce propad přes 12 milionů korun měsíčně a zvýšení sazby daně z přidané hodnoty o jedno procento způsobuje nemocnicím ztrátu 40 až 60 miliónů korun ročně. „Nemocnice se i nadále snaží v těchto složitých podmínkách šetřit, kde se dá. Vypisují mimo jiné nová výběrová řízení na úklid a na energie, aby své náklady co nejvíce snížily a jejich konečný hospodářský výsledek byl lepší," shrnula problém radní Fialová.