Díky pěknému počasí se na koupališti v Jičínské ulici v Mladé Boleslavi začalo pracovat o mnoho dříve než obvykle. Tím pádem už bude všechno nachystáno začátkem května.

„Letos jsme naše koupaliště přihlásili do soutěže Top aqua v kategorii venkovních areálů. Letošní novinkou bude stavba crossfitového parku, tedy jakési tělocvičny pod širým nebem, kde cvičenci využívají ke cvičení váhu svého těla," uvedl Michal Kopal, ředitel Městské společnosti sportovní a rekreační areály, která má hřiště ve svém majetku. Návštěvníci se také můžou těšit na novou trampolínu, která v loňském roce dosloužila.

Boleslavané mají 
u bazénu kluziště

Specialitou mladoboleslavského areálu je také letní kluziště pod širým nebem, na kterém nainstalovali speciální umělohmotnou plochu. „Bruslí se na ní v klasicích bruslích jako na ledu. K dispozici máme i broušení a půjčovna bruslí. Zveme na ni všechny, kteří kvůli mírné zimě nemohli využít bruslařské kluziště," sdělil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Město se tak stane zřejmě jediným, které nabízí koupání a bruslení zároveň.

Benešov nenabízí klasické koupaliště, ale umělou vodní nádrž vedenou jako požární v areálu Sluneční louky. „Nádrž je po celou letní dobu nepřetržitě doplňována kvalitní vodou ze dvou studní v areálu bývalé Benešovské vodárny. Koupadla vznikla za 1. republiky, což dokazuje i zděná budova určená k občerstvení a dřevěné převlékárny," upřesnil ředitel benešovských technických služeb Bohumil Rataj.

Od loňského roku funguje u vstupu do areálu místo pokladní automat, nicméně i tak má areál svého správce. Sezóna letos na Sluneční louce začne od prvního června. Aktuálně vyměňují vypouštěcí čerpadlo, pracují na výstavbě brouzdaliště a hřiště na nohejbal. Zájemci se můžou těšit na rozšířenou plochu na sezení s novými stoly a židlemi.

Už od začátku dubna opravují venkovní bazén v Příbrami. „Opravujeme po zimě betonové a dlažbou obložené plochy kolem bazénu, upravujeme zeleň a stromy. Po stavebních úpravách přijde na řadu připojení a úprava brodítek," vysvětlil ředitel Sportovních zařízení města Příbram Jiří Holobrada. V konečné fázi dezinfikují rozvody i filtry na bazén. Vodu napustí z vodovodního řádu a částečně i z vlastního vrtu. Pokud všechno půjde podle plánu, můžou otevírat v polovině května.

Nedaleko venkovního bazénu si můžou zájemci pronajmout hřiště na plážový volejbal. Ti, co mají rádi teplo, ocení, že bazén je vyhřívaný i za oblačného počasí. Pokud by ale byla velká zima, můžou se ohřát vevnitř v sauně.

Pětadvacet stupňů a slunečné počasí

Vedení letního koupaliště 
v Mělníku chce areál otevřít ne dříve, než bude sluníčko a teploty nad pětadvacet stupňů. Podle jejich plánů můžou být připravení otevřít v polovině května, protože i tak by sezónu chtěli zahájit co nejdříve.

Každá zima podle provozovatele mělnického koupaliště Antonína Davida vždy nejvíce poznamená obklady. „Zimy vždycky zaryjí vrásku. Letos byla zima mírnější, ale přesto už od února probíhají přípravy na letošní léto. Nejprve jsme prořezali stromy, pak čistili bazén od usazenin, opravovali obklady a dlažbu. Natírali jsme ocelové konstrukce a oživovali technologii úpravy vody a atrakcí," popsal Antonín David.

Napouštění bazénu a čistění vody plánuje na první květnové dny, aby od poloviny května mohli přivítat první návštěvníky.

Opalování na slunci a relax ve stínu

Areál nabízí rozsáhlou zeleň s dostatkem místa k ležení ve stínu i na slunci. Kromě dvou bazénů a dětského brouzdaliště můžou lidé navštívit tobogán, divokou řeku nebo širokou klouzačku. Komu by to nestačilo, může si zahrát plážový volejbal nebo nohejbal na umělém povrchu.

Kutnohorská plovárna začne svoji desátou sezónu na konci května. „Koupaliště neprošlo žádnou větší změnou. Vzhledem k tomu, že v loňském roce byla část plovárny dlouhodobě pod vodou po jarních vydatných deštích, bylo nutno na plážových volejbalových dvorcích odstranit starý zabahněný písek a navézt dva kamiony písku nového," objasnil tajemník TJ Sparta Kutná Hora Josef Vokolek.

Podle vedoucího plaveckého stadionu Zdeňka Hadrovského bude potřeba stále více prostředků vkládat hlavně na výměnu obkladů, nové spáry nebo na údržbu čisté zóny. Nicméně i tak jednají o nové atrakci.

Návštěvníci se můžou těšit na tři hřiště pro plážový volejbal. Staré dřevěné lehárny vyměnily za nové. Největší atrakcí je divoká řeka, masážní lavice nebo tobogán. Rodiče ocení také dětský koutek. Děti můžou využít aquazorbing.

V Rakovníku plánují zahájit letní sezónu na Tyršově koupališti od prvního května. Návštěvníci se můžou těšit na nové posezení v altánku. Vedení ale připravuje velkou investici na letošní září. Milion a půl korun investuje městský úřad do nového sociálního zařízení. Návštěvníci můžou v areálu využít skokanský můstek, tobogán, dětské hřiště nebo si zahrát plážový volejbal. Koupaliště se ale stane hlavně dějiště několika kulturních akcí, například koncertů.