Přeběhlík, zrádce a další nelichotivé výrazy, to jsou slova, která na jeho adresu používá jedna frakce spolustraníků, zejména předsedkyně středočeské organizace TOP 09 Helena Langšádlová.

Kde je ale pravda a jak to s jeho setrváním v „topce" vypadá právě teď? A proč vůbec k rozporu došlo? „Je mi smutno, když někteří lidé říkají, že mi jde jen o koryto," řekl v rozhovoru pro Boleslavský deník.

Vraťme se ještě k vyjednávání, co přesně předcházelo odchodu lídra vaší kandidátky a vzniku dvou táborů?

Celá ta situace je poměrně jednoduchá, a kdo sledoval vývoj jednání, ledacos mohl vytušit. Když mám ale opravdu natvrdo pojmenovat, proč došlo k rozpadu naší názorové jednoty, ztroskotalo to na osobních ambicích jednoho z nás.

Jelikož z jednání odešel Petr Tiso, následovaný Janem Jakobem, předpokládám, že to byl jeden z nich?

Abych vám tu situaci přiblížil, musím upřesnit ještě jednu věc. Ještě předtím, než byla k jednání pozvána ODS a došlo ke vzniku čtyřkoalice, vypadalo to, že TOP 09 bude mít v radě kraje dvě místa. Dva radní z jedenácti je při našem volebním výsledku opravdu velmi solidní, nicméně ve chvíli, kdy přibyl další partner, bylo jasné, že se jednoho křesla musíme vzdát. Petr Tiso ale chtěl od začátku resort zdravotnictví, což je na jednu stranu pochopitelné, protože je lékař. Ovšem co už pro mne pochopitelné není, je fakt, že ve chvíli, kdy definitivně zjistil, že tuto oblast TOP 09 nezíská, z jednání okamžitě odešel a vydal ono známé prohlášení o konci naší strany ve vyjednávání.

Vy jste ale pokračovali dál, spolu s dalšími dvěma kolegy. Proč?

Už jsem to říkal několikrát, skutečně považuji za potřebné a dobré, aby naše strana byla součástí středopravé koalice, která může kraj změnit k lepšímu, a moc mě mrzí postoj části kolegů z TOP 09. Nicméně tady bych rád uvedl věci na pravou míru, třeba v mé mateřské místní boleslavské organizaci jsem získal podporu většiny, a souhlas nám vyjadřují i kolegové z dalších míst nejen z našeho kraje. Pro nás tři, kteří jsme setrvali a podepsali koaliční smlouvu, je důležitá i podpora našeho čestného předsedy Karla Schwarzenberga. Jsem na sto procent přesvědčen, že naše rozhodnutí bylo moudré, názor jsme nikterak nezměnili, od počátku stojíme po boku STANu, šli jsme s nimi ruku v ruce, rozhodnuti podpořit je i v tom, pokud by návrh na hejtmanku neakceptovali. Nikam jsme nepřeběhli, a já nechci, aby naše šance udělat něco užitečného pro lidi v regionu ztroskotala na osobních animozitách. O křeslo radního mi nejde a nikdy nešlo, to mi věřte.

Nicméně to vypadá, že radním pro kulturu skutečně budete…

Udělám vše pro to, abych zvrátil postoj svých kolegů, kteří odešli do opozice. Proti čemu chtějí být v opozici, když jsou naše programy a priority s ANO, STAN i ODS velmi podobné? Není lepší být u toho a aktivně se zapojit, měnit věci tak, jak jsme před volbami slibovali? Navíc rozdělení křesel v radě je takové, že nepůjde o vládu jedné strany, což je hrozně důležité. Je nutné, aby s jakýmkoliv návrhem souhlasili minimálně dva partneři. Budou-li kolegové nakloněni dialogu a snaze vyříkat si věci tváří v tvář, jsem připraven zasednout k jednacímu stolu a hledat kompromisy, na jejichž základě budeme společně fungovat a hájit program, se kterým jsme šli do voleb. Jsem si vědom toho, že jsem byl na kandidátce trojkou a nemám s tím sebemenší problém. Nejdu tu o mě, ale o TOP, tvrdím to od začátku. To není křeslo radního pro mě, ale pro TOP 09.

Tahle varianta je každopádně dost nepravděpodobná. Pokud čistě hypoteticky křeslo radního dostanete vy, jak to bude s vaší funkcí náměstka boleslavského primátora? Lze sedět na dvou židlích najednou a dělat obojí dobře?

Nejsem žádný sběrač funkcí, určitě nebudu brát dva platy, a znovu opakuju, že o můj osobní prospěch tu nehraju. Pokud se náměstkem skutečně stanu, budu v Mladé Boleslavi nejspíš pokračovat jako neuvolněný náměstek, tedy za to nebudu pobírat řádný plat. A věřte, že rozdíly mezi těmi dvěma platy nejsou nijak horentní, rozhodně na tom nezbohatnu, jak si asi někteří myslí. A jestli jde dělat obojí dobře? Vzhledem k tomu, že kulturu už mám na starosti v Mladé Boleslavi šest let, jde o velký průnik a nemám obavy, že bych jedno pro druhé zanedbával. Pokud bych dostal třeba dopravu, možné by to určitě nebylo a obě pozice bych nezastával.

Vaše strana se ale díky tomu rozštěpila, a prezentuje se to jako vaše „pirátská" akce, od níž všichni dávají ruce pryč.

Tak to ale vůbec není a nikdy nebylo. Pokud bych za sebou necítil podporu velké části TOP 09, už dávno bych funkci složil. Jednak je nás tedy nadpoloviční většina řádně zvolených zastupitelů za TOP 09, a jednak při nás stojí spousta dalších lidí. Je mi líto, že to veřejně prezentují jinak a TOP 09 začíná vypadat jako strana jednoho muže. Byl bych velmi nerad, kdyby to tak bylo, jsem v topce od začátku, nikdy jsem nikam přeběhnout nechtěl a chci být členem i dál. Hlasování o stanovisku krajského výboru ale považuji od začátku za velmi tendenční a svým způsobem neférové, už jen způsob, jak bylo svoláno a jak se hlasovalo… Nicméně to je špinavé prádlo, které si musíme vyprat uvnitř strany. Věřím, že kolegy přesvědčíme o tom, že naše kroky byly od začátku správné, a jsou i nadále, my jsme se od nastaveného směru neodchýlili.

Souvisí to podle vás i s tím, že za rok budou parlamentní volby, v nichž nejspíš bude předseda vaší strany kandidovat na prvním místě ve středních Čechách, navíc se profiluje výrazně „antibabišovsky" a pokud byste v tomto kraji podpořili hejtmanku ANO 2011, těžko by to voličům vysvětloval?

K tomu se nechci vyjadřovat, jak říkám, špinavé prádlo nepatří na veřejnost. Každý ať si udělá vlastní obrázek.

Na jednání vašeho výkonného výboru podán návrh na vaše vyloučení. Co když k tomu skutečně dojde?

Ten proces není zase tak jednoduchý, teď se k tomu musí vyjádřit naše domovské organizace, v mém případě boleslavská. Jak jsem říkal, u nich podporu skutečně mám, díky bohu. Nicméně teprve s tímto vyjádřením musí vedení strany nějak naložit. Bavíme se tedy o tom, co bude za dva měsíce. Pevně věřím, že k našemu vyloučení nakonec nedojde, že zasedneme ke společnému stolu a budeme prosazovat vše, s čím jsme šli do voleb, jako celistvý a pevný klub středočeských krajských zastupitelů za TOP 09. Věřím v sílu našeho zdravého rozumu.

Čtěte také: Rebelka Vojtová podporuje 
koalici, Kladnu je ale věrná