Tohle ve středu ráno oznámila za Skupinu ČEZ Soňa Holingerová s tím, že bez dodávek proudu už nezůstávají tisíce domácností, ale zhruba tisícovka. Tento počet se během dopoledne podařilo dále zredukovat. Na stovky.

„Během večera a noci se montérům poruchových čet podařilo obnovit dodávky na hladině vysokého napětí v okresech Benešov a Praha-východ. V současné době pracujeme na odstranění poruch na hladině nízkého napětí," konstatovala Holingerová již ráno.

V poledne byla ve zmiňovaných oblastech kalamita skutečně odvolána – s tím, že poruchy na vedeních nízkého napětí se daří odstraňovat a dodávky elektřiny jsou obnovovány.

Na Příbramsku a v regionu Prahy-západ, kde energetici v sedm ráno stále evidovali desítku poruch na vedení vysokého napětí a některé z nich přetrvaly ještě během dopoledne, zůstal kalamitní stav ještě v platnosti.

Montéři stále v plném nasazení

V terénu nadále zůstávají v maximálním možném počtu montéři poruchových čet energetické firmy i jejích subdodavatelů.

„Jedná se především o oblast Bohostice, Dolní Líšnice a Solenice na Příbramsku a Číšovice, Líšnice a Bojov na Praze západ," uvedla odpoledne Holingerová s tím, že podle předpokladů by se všechny trasy vedení vysokého napětí mělo podařit opravit během odpoledne.

Pak už by výpadky v dodávce neměly být plošné, ale omezí se na jednotlivé odběratele (případně části ulic), chatové osady nebo rekreační objekty. Jejich postupné připojování bude závislé na postupu prací na nízkonapěťových rozvodech.

Čtěte také: Rozmary počasí si nejvíce zařádily po osmé hodině večer