Jak jste se dostal k odbornému zájmu o pivo?

Ve škole mě bavila chemie a od určitého věku mě pak začalo zajímat samozřejmě i pivo. Nakonec se mi podařilo obě věci propojit, protože výroba piva je biochemický proces, a vystudoval jsem na vysoké škole chemicko-technologické, obor pivovarství a sladařství.

Jak vlastně vznikl nápad začít v Krušovicích vyrábět pšeničné pivo?

Původní myšlenka byla uvařit sezónní speciál na oslavu sklizně, a vzniklo tak Dožínkové pivo. Pivo bylo velmi úspěšné a setkalo se s velkou oblibou, proto jsme se po čase rozhodli Dožínkové pivo zařadit mezi naše běžné produkty a vyrábět ho celoročně už pod názvem Krušovice Pšeničné.

Co vás inspirovalo k vytvoření receptury piva Krušovice Pšeničné?

Hledali jsme něco nového, zajímavého, co ještě není na našem trhu běžně dostupné, ale zároveň také pivo tradiční, z kvalitních surovin, navazující na klasické pivovarské postupy. Inspirací byla návštěva pivních slavností, kde mi zachutnala právě pšeničná piva.

Jak dlouho jste vylaďoval tuto recepturu? Objevily se na cestě nějaké problémy, nebo šlo vše hladce?

Na receptuře jsme pracovali celé čtyři roky. Původní Dožínkové pivo se vařilo pouze jedenkrát v roce, kdy jsme na začátku neměli téměř žádné zkušenosti a také naše technologie na to nebyla přizpůsobena. Nedělali jsme žádné zkoušky, pivo se prostě muselo povést hned na první pokus. Dokážete si tedy asi představit ten stres. Ten první rok jsem tu byl při vaření celou noc, všechno jsme museli dělat ručně a celé následující dny jsem trávil ve sklepě a sledoval, jak se každý den pivo mění, a přál si, aby se to podařilo. Každý rok jsme pak už byli vždy o něco moudřejší, klidnější a už jen vylepšovali recepturu. Bylo to o velkém umění a také notné dávce štěstí, že se nám povedlo hned napoprvé tak výborné pivo.

Krušovice Pšeničné je svrchně kvašené pivo. Co to přesně znamená? Jak se svrchně kvašená piva liší od klasických spodně kvašených ležáků jak byste popsal jeho chuť?

Svrchně kvašená pšeničná piva se liší hlavně použitými surovinami, technologií kvašení a použitým typem kvasnic. Pro výrobu pšeničného piva se používá vysoký podíl pšeničného sladu na rozdíl od ležáků, kde je hlavně slad ječný. Kvašení pšeničných piv probíhá za mnohem vyšších teplot, než tomu je u ležáků (ležáky 812 ºC, svrchně kvašená 15 25 ºC). U ležáků po prokvašení dochází k sedimentaci kvasnic na dno nádoby, naproti tomu svrchní kvasinky zůstávají ve vznosu. Je to právě odlišný typ kvasnic, vyšší teplota kvašení a pšeničný slad, co dodává pšeničnému pivu typický charakter, který je výrazně odlišný od spodně kvašených ležáků. Pšeničné pivo je nefiltrované, a je tedy přirozeně zakalené kvasinkami a bílkovinami a má hustou krémovou pěnu. Ve vůni je dominantní aroma banánu s kořeněnými tóny po hřebíčku, které vznikají přirozeně během kvašení; pivo není nijak uměle dochucované. Pivo má příjemně osvěžující chuť s jemnou hořkostí a s lehce nakyslým dozvukem po napití.

Pšeničné pivo má v našich zeměpisných šířkách pozapomenutou tradici. Můžete nám říci něco o jeho historii?

Pšeničná piva u nás v minulosti převažovala a vařila se přibližně do poloviny devatenáctého století, než je vytlačily spodně kvašené ležáky a jejich výroba se na čas úplně zastavila. Pšeničná piva (také weizenbier nebo weissbier) pocházejí původně z Bavorska a části Rakouska, kde se však jejich výroba nikdy nepřerušila, a jsou populární dodnes.

Lze říci, kde na světě je dnes pšeničné nejoblíbenější?

Nejoblíbenější jsou stále v Bavorsku, Rakousku a také v Belgii.

Můžete prozradit, z jakých sladů a chmelů se Vaše pivo vyrábí, popřípadě další podrobnosti či zajímavosti k jeho receptuře?

Naše pivo se vaří ze tří druhů sladu, pšeničného, světlého ječného a karamelového. Pro jemnou hořkost se používá žatecký chmel.

Dostalo Krušovice Pšeničné nějaká ocenění?

Hned první rok po uvedení na trh získalo ocenění na prestižní soutěži Pivo České republiky 2013 a letos zvítězilo ve Volbě spotřebitelů jako novinka roku. Další soutěže jsou před námi. Věřím, že přijdou i další ocenění.

Vzpomenete si na nějakou veselou historku, která se týká vývoje tohoto piva?

Už se mi stalo, že během diskuze o pšeničném pivu se mě někdo zeptal: „A jak tam vlastně přidáváte ty banány?"

Jste manažerem kvality pivovaru Krušovice, jak si jeho piva podle Vás vedou? Plánujete do budoucna další nová piva nebo vylaďování těch, která už vyrábíte? Jak konkrétně?

Naše piva jsou na špičkové úrovni, což potvrzují mnohá ocenění a hlavně zájem a obliba u konzumentů. Samozřejmě neustále pracujeme na vylepšování našich piv a vývoji nových receptur, takže se určitě můžete těšit na nějaké novinky, jako jsou například sezonní speciály.

Vaše plány do budoucna?

Chtěl bych zase přijít s nějakým novým pivem, které překvapí a osloví veřejnost.

Jaké máte koníčky, zájmy?

Nejraději trávím volný čas na horském kole, rekreačně hraji nohejbal a také mě baví navštěvovat malé pivovary a ochutnávat různá piva.

Váš oblíbený citát?

Buď jsi král, nebo ne.

Jan Kratochvíl