Za svůj dlouhý život, který začal na Podkarpatské Rusi, toho také hodně zažil. Patří mezi muže, kteří bojovali ve druhé světové válce. „Po válce se tatínek dostal z Ukrajiny do Československa se Svobodovou armádou," řekla na oslavě v kavárně centra seniorů Nataša Loužecká, která je jedním z pěti dětí Vojtěcha Cimbolince.

Jako třicátník si ve své nové zemi našel o deset let mladší dívku, kterou si krátce nato vzal za ženu. „Maminka pracovala v pražském mlékárenském podniku, kde tatínek s dalšími vojáky po válce vykládal nějaká léčiva. Padla mu do oka a už ji nepustil," pokračovala s úsměvem dcera oslavence.

Toulavé nohy

Vojtěch Cimbolinec prý mohl jako důstojník dostat v Praze byt a jeho žena mohla dostudovat výtvarnou průmyslovku. Všechno ale bylo jinak. „Tatínek měl toulavé nohy, takže se mu zachtělo do pohraničí. Myslel si, že by tam mohl být dobrý život, ale bylo to právě naopak," připomněla Nataša Loužecká.

„Nic pořádného tam nesehnali, pak přicházelo na svět jedno dítě za druhým a stále se stěhovali. Nakonec jsme skončili na Mělníku, kde už jsme zůstali," dodala Nataša Loužecká, která vzápětí svému tatínkovi podávala jeho oblíbené housle. Oslavenec se totiž těšil, až hostům, zahraje své oblíbené skladby.

Vojtěch Cimbolinec za svůj život prošel řadu zaměstnání. Pracoval například jako důlní záchranář, jezdil nákladními automobily a posledních třicet let před důchodem, do něhož šel až v sedmdesáti letech, pracoval u ČSAD jako řidič autobusu.

Prášek na tlak

Stále aktivní senior má dlouhověkost v genech. „Jeho maminka a má babička se dožila osmadevadesáti let. Přitom snad ani nebrala žádné prášky. Zemřela na zápal plic, protože nastydla od otevřeného okna, možná by tu byla ještě déle," líčila dcera pana Cimbolince. Ani on se nemusí denně přebírat hromadami prášků. Bere jen jeden na tlak.

Českého Rusína obdivuje i ředitel centra Jiří Vronský: „Je naprosto soběstačný. Dojde se najíst, projde se několikrát po chodbě a pak si dá kávičku. A rád si s námi chodí popovídat."

Čtěte také: Senior ve výtečné kondici oslavil v Poděbradech sté narozeniny