„Předpokládá se schválení vyšší částky než loni," řekl krajský náměstek pro životní prostření Marek Semerád. Cílem podle něj je, aby částka postupně narůstala letos i v příštích letech o statisíce až miliony korun.

Jedinou funkcí rybníků by neměl být pouze chov ryb, ale také by v rámci ochrany životního prostředí měly sloužit jako úkryt a zdroj potravy pro další rostliny a živočichy a také k zadržování vody v krajině.

„U obnovy rybníků by se mělo dbát na to, aby i tyto další funkce mohly zajišťovat, tedy by měly mít například mělčí zónu u břehů, pobřežní porosty a podobně," řekla Karolína Šůlová ze státní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Povodňový fond

Obnovu rybníků kraj také podporuje prostřednictví povodňového fondu, z něhož se platí úpravy rybníků i dalších vodních děl, jejichž stav by mohl zhoršit povodně.

Letos by měl krajský povodňový fond podle rozpočtu rozdělit 20 milionů korun, fond životního prostředí celkem 40 milionů korun, v této částce jsou ale zahrnuté veškeré projekty včetně kanalizací, vodovodů, úpravy přírodních ploch a další.

„Je předpoklad, že Středočeský povodňový fond bude obdobně fungovat i v následujících letech," dodal Semerád.

Ve středních Čechách je několik set rybníků, v republice zhruba 24 tisíc. Jejich celková plocha je přibližně 52 tisíc hektarů.