Alena Knapová- narodila se 8. září 1970 v Nitře
- vystudovala na vysoké škole obor administrativa
- jako první přinesla do České republiky image medicínu v roce 2009
- v roce 2011 otevřela kliniku s čínskou medicínou v Mnichovicích

Čtyřiačtyřicetiletá Alena Knapová praktikuje staré čínské léčení pomocí mentálních obrazů už tři roky. Nedávno se vrátila ze své další cesty do Číny, kde se učila u profesora v Pekingu.

Proč jste se rozhodla pro čínskou medicínu?

Dostala jsem se k tomu díky manželovu tatínkovi, který onemocněl rakovinou slinivky. Operace dopadla velice dobře, ale je to zákeřná nemoc, takže přišel o život. Po této nehodě by se dalo říct, měl manžel těžké deprese, stavy úzkosti a vysoký krevní tlak. Hledal někoho, kdo by mu mohl pomoci.

Šel k lékaři?

Ano, ten mu naordinoval šest léků a pokaždé, když přišel s tím, že pořád nemůže spát, dostal další lék. Jenže takhle by to nešlo. Protože 
v jeho věku by to vypadalo dost smutně, kdyby bral tolik léků. Pak mu někdo řekl, že čínský profesor Xu Ming-tchang je v Bratislavě. A tak za ním začal každý den dojíždět. Na základě jeho návštěv se mu zlepšilo všechno včetně krevního tlaku a žádné potíže mu nezůstaly.

Co znamená image medicína, tedy léčení pomocí mentálních obrazů?

Jedná se o jeden ze směrů lékařské vědy východního typu, která používá vliv určitých druhů obrazů na různé části lidského těla a jeho orgány. Image medicína zkoumá a vysvětluje, jak používat mentální obrazy pro nápravu a regulaci funkcí celého lidského organizmu.

Na jakých principech léčení vlastně funguje?

Podle východních tradic obsahujeme tři aspekty, a to fyzické tělo, jeho energetický systém a informační systém. Image medicína nám umožňuje pochopit, na jakých principech funguje život. Vše kolem nás je totiž pouze určitý obraz. Obrazy uvnitř naší mysli vytváříme okolí. Pomocí nich také ovlivňujeme náš život i zdraví.

V čem spočívá léčba?

Terapeut odstraní deformované programy z těla 
klienta a nahradí je programy plného zdraví.

Můžete uvést konkrétní případy?

U nás v institutu probíhá vzdělávání i cvičení. Docela dobré výsledky jsou s chronickými onemocněními. Měla jsem tu paní, které se 
v srpnu narodila holčička. Je jí dvaačtyřicet let, dvakrát potratila a měla problémy 
s krví, takže nemohla přenosit dítě. Ale nakonec se všechno povedlo tak, jak má. Za to jsem hrozně ráda.

Které nemoci také léčíte?

Co se týká onemocnění, dobře působíme v oblasti diabetu. Léčím neplodnost, astma, alergie, pohybové ústrojí, krevní tlak. Pokud klienti pracují na sobě, jsou ochotní změnit životní styl a pochopit, proč jejich nemoc vznikla, léčí se z nemoci dobře a rychle.

Co nejvíce pomáhá?

Lidé sem chodí a myslí si, že tím, že dostanou bylinky, které považují za prášky od lékařů, jsou hned zdraví. Což je ale problém, protože takto to nefunguje. Je důležité vědět, že bylinky ano, ale jen jako podpůrná léčba. Život jim to nezmění.

Na čem musí tedy pracovat?

Jsme tu pro ty, kteří sem chodí na cvičení i pravidelně. Pro klienty, kteří pracují a chtějí něco změnit, je dobré, aby cvičili. Měli by také změnit svůj postoj. Když změní pohled na věc a jsou vyrovnaní, zlepší se jim zdravotní stav.

Kdy je dobré začít se změnou?

Můžou to být deprese, člověk se necítí dobře, nebo má změny nálad. To všechno naznačuje, že se v těle něco děje. Pokud vše neřešíte, horší se vám stav a musíte se léčit. Snažíme se pracovat s lidmi co nejdříve. Například klienti s bolestmi hlavy přijdou dvakrát třikrát na terapii a bolest je pryč.

Léčíte i těžší případy?

Jeden z klientů se vyléčil 
z rakoviny konečníku. Nakonec je v pořádku a funguje docela dobře. Dokonce změnil i svůj styl života, prodává svůj dům, aby se odstěhoval někam jinam. Celkově si tvoří jiný svět. Je to vynikající, když si člověk otevře oči a dívá se na to, kde dělá chyby.

Jak zjistíte, co přesně léčit?

Je potřeba se trefit na správné místo. Když jdete 
k lékaři, tam jsou tabulky, jak se co léčí. Takhle to nedělám. Poznávám člověka a jeho osobnost, kde dělá chyby. Záleží na klientovi, jestli je ochotný něco změnit. Je to 
o komunikaci. Terapeut musí být důvěryhodný. To, co říká, musí fungovat.

Než jste se dala na čínskou medicínu, dělala jste jiný obor?

Vystudovala jsem administrativu, ale všechno souvisí s něčím. Když jsem začínala s cvičením Zhong yuan qigong, tak jsem postupně pronikala i do image medicíny. Hrozně mě to zaujalo 
a byla to pro mě velká výzva, protože mě tato forma začala hodně bavit.

Kdy jste jela poprvé do Číny?

Byla jsem tam poprvé v roce 2009. Studium bylo složitější, protože nebylo v jazyku, který je nám známý. Já jsem studovala v ruštině, proto jsem si musela zvyknout na různé medicínské akcenty, které se týkaly ruského jazyka. Ale zvládla jsem to docela dobře.

Co znamená, že jste v Pekingu vystudovala čtyři stupně z pěti?

Image medicína je prvně hobby, kterému se může věnovat každý. Je pro domácí účely a člověk ji může používat na sebe a rodinné příslušníky. Profesionální stupeň je trochu složitější, který se studuje v Číně. Potom 
záleží už na tom, jak chce jít člověk hluboko a čeho chce dosáhnout.

Jak jste pokračovala vy?

Po dvou letech studia jsem odletěla do Číny, kde jsem pokračovala ve studiu. Bylo to zajímavé, protože jsme se zúčastnili i léčení profesora Xu Ming-thanga. Mohli jsme i nabrat zkušenosti a dovednosti. Určitě to bylo dobré, protože jsem si potom dovedla lépe poradit. Pochopila jsem příčinu různých nemocí.

Co pozitivního vám vaše práce přinesla?

Pro mě to má přínos takový, že klienti jsou spokojení a vrací se mi. Někdy je nevidím třeba čtyři roky a najednou zavolají, že mají opět nějakou potíž. Dokonce už mám i klienty, že sem chodí celé jejich rodiny.

Kam se chcete posunout dál?

Určitě budu dál pokračovat. Čtvrtý stupeň se dá posunout ještě výše, a tak mě čeká nejenom psaní knih a zúčastňování se konferencí, diskuzí, ale i rozšiřování dovedností. Tímto směrem se budu ubírat.

Má čínská medicína svoji pozici v českém prostředí?

Tradiční čínská medicína je známá, ale starou čínskou medicínu tolik lidé neznají. Poprvé jsem ji donesla do České republiky v roce 2009 a lidé nevěděli, co s nimi budu dělat. Jestli je náhodou nebudu napichovat akupunkturními jehlami. Ale byli překvapeni, že naopak s nimi více komunikuji a věnuji se jim. Dávám jim do pořádku nejen jídelníček, ale celkově skladbu života. Z toho byli nadšení a dokonce se na terapie těší.

Jak na vaši terapii reagují lékaři lidí, kteří k vám chodí?

Jsou u mě i lékaři, kteří navštěvují cvičení i terapie. Myslím, že reagují docela dobře. A když vidí svoje klienty 
v lepší kondici, myslím si, že 
s tím nemají problém.

Image medicína- opírá se o starodávné utajované umění těch, kteří pečovali o zdraví čínských císařů
- císařští lékaři své nauky předávali po tisíciletí jen uzavřenému okruhu specialistů
- jejich umění je poodhaleno prostřednictvím žijícího potomka profesora Xu Ming-tchanga
- cílem je obnova a udržení zdraví
- při cvičení je kladen důraz na zdravotní problémy cvičenců tak, aby mohli své získané dovednosti samostatně praktikovat i v rámci svého denního režimu