Domovem ohrožených sokolů se umělé hnízdo stalo již potřetí za sebou. „Když jsme umělé hnízdo umístili na komín, doufali jsme, že se v něm sokoli zabydlí a vyvedou v něm na svět svá mláďata," řekl jednatel společnosti Jaromír Vorel.

Speciální budka se od roku 2013 nachází ve výšce přibližně 170 metrů, konkrétně na předposledním ochozu komína, a dravcům poskytuje možnost nejen bezpečně hnízdit, ale zároveň získat také dostatek potravy.

V době sezení na vejcích jsou totiž sokoli nejcitlivější na ruchy a potřebují klid. Ten by v průmyslovém městě hledali jen obtížně, a tak nový domov našli právě v umělém hnízdě. To vyhovuje i dravcům. Hnízda si totiž nestaví, ale využívají ty, která již dříve vytvořili jiní, případně budky připravené od ornitologů.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Opravy uzavřou křižovatku

Přestože ideální prostředí je pro sokoli zejména ve skalách, paradoxně ani tam by neměli potřebný klid. Do tohoto prostředí si totiž stále častěji hledají cestu turisté a horolezci.
A protože jde o raritu, Ško-Energo si pochopitelně život sokolů nenechává jen pro sebe. Veřejnost se na ně může kdykoliv podívat a to díky online přenosu z webové kamery na www.sko-energo.cz, nebo na jeho facebookovém profilu.

„Vše nasvědčuje tomu, že se nám podařilo nastartovat populaci sokola stěhovavého v Mladé Boleslavi," dodal Jaromír Vorel.

K novému hnízdu si tehdy našla cestu nejdříve sokolí samice a trvalo další rok, než ji následoval i sokolí samec. A podle odborníků na slovo vzatých tomu v budoucnu už pravděpodobně nebude jinak.

Ilustrační foto
Ztracení lidé: čtyřletého chlapce hledají už 16 let

Tvrdí totiž, že když si sokolové jednou vyberou místo k hnízdění a zůstane vhodné i v následujících letech, zahnízdí tam ti stejní dravci opakovaně. Což předpokládají i u mladoboleslavského páru, který v roce 2015 na komíně přivedl na svět dvoje trojčata. Avšak jistotu nemají. Díky ideálním podmínkám se tak v hnízdě narodilo už šest sokolích mláďat.

Nicméně nejde o jedinou novinku. Odborníci o sokolech zatím nemají další detailní informace. To by se ale letos právě díky kameře a kroužkování mláďat mělo změnit.
Kroužky by malí sokoli měli dostat 2. května a díky tomu ornitologové zjistí, kam cestují, jak migrují, případně zda hnízdí na jiné stavbě. Děti navíc novým mláďatům mohou navrhnout i jména, případně se během dubna mohou vyfotit s maskotem i živými dravci před základními školami.

Ilustrační snímek.
Kofola překračuje limity hluku, v noci budí okolí