Průběh kontroly popisuje lékař Jiří Dvořák: „Potravinářské prostory nebyly udržovány v čistotě. Podlaha v kuchyni na méně přístupných místech zejména za technologickým zařízením (chladící zařízení, ohřívací vana, za manipulačními stoly) byla znečištěna mastnou nečistotou. Příruční chladící zařízení byla na povrchu zejména v okolí úchytů dveří znečištěna prachem a mastnotou."

Ve skladu se navíc v době kontroly vyskytovaly rozsypané zbytky potravin, prokousaná balení od hlodavců (luštěniny, těstoviny, mouka). Největším problémem bylo ale velké množství myšího trusu. „Ten byl nalezen také v prostoru kuchyně, zejména na méně přístupných místech za chladicím zařízením a dokonce uvnitř prázdné nerezové gastronádoby, která ležela pod ohřívací vanou," přidává další podrobnosti Jiří Dvořák.

Deratizátor měl práci

Vzhledem k těmto prohřeškům byla restaurace okamžitě zavřená, což je ovšem v podobné situaci běžný postup. Nyní už je ale podnik opět v provozu, jak Boleslavskému deníku potvrdili zdejší zaměstnanci. „Zavřeno jsme měli vlastně jen jedno odpoledne. Šlo o to, že tu byli ti hlodavci, zavolali jsme deratizátora a hned druhý den jsme už zase otevřeli. Kromě hlodavců tu nebyl jiný problém," hájí se provozovatel.

Jeho slova o odstranění závad potvrzuje i hygienická stanice. „Opakovaná kontrola provedená dne 26. února potvrdila, že celá provozovna byla uklizena, vydezinfikována, kontaminované potraviny zlikvidovány a odbornou firmou byla provedena deratizace," uvedl Jiří Dvořák. Nicméně provozovatele, který měl kdysi mimo jiné v nájmu i hojně diskutovanou restauraci Šmak v Kosmonosích, čeká pokuta.

Čtěte také: Rozhodnou o osudu restaurace občané? Chystá se referendum