„Mně osobně se to místo zrovna moc nelíbí, protože je to lokalita prvorepublikových domů, nějakým způsobem už zažitá, a je jenom škoda, že se tam na jaře vykácely stromy, aniž byla stoprocentní záruka toho, že tam azylový dům bude stát, čímž se zlikvidovala pěkná zahrada," uvedl Starý.

Jasněji kolem umístění budovy by podle něj mohlo být počátkem nového roku. Zároveň ale zbývá dořešit, kde na nákladnou stavbu vzít peníze.

V minulosti měl sice projekt už slíbenou dvacetimilionovou finanční podporu, se stavbou se však nezačalo, protože by se údajně kvůli úředním průtahům při přípravě projektu nedala stihnout v požadovaném termínu. Město se tak musí o dotaci ucházet znovu.

Podobné zařízení ve městě a nejbližším okolí chybí

Projekt počítá s 18 byty a společnými prostory pro trávení volného času. Útočiště má poskytnout například ženám, které přišly o zaměstnání, marně bojují s dluhy nebo opustily své partnery kvůli domácímu násilí.

Podobné zařízení ve městě a nejbližším okolí chybí. „Z mého pohledu je určitě azylový dům potřeba, protože to není nějaká ubytovna, ale nutná věc pro matky s dětmi," zdůraznil Starý.

Azylové domy budují i další středočeská města, například v Mělníku otevřeli zrekonstruované zařízení s více než sedmdesáti lůžky