Na pochybení v nich opakovaně upozorňovali starostové 13 okolních obcí, kterým ministerstvo nyní dalo za pravdu. Naopak pro Vodochody to byl smolný pátek třináctého, protože cesta k rozšíření letiště se tím vzdálila. Nikoliv však úplně uzavřela.

Skupina Penta, která je investorem stavby, se proti rozhodnutí pravděpodobně odvolá. „Nechceme se projektu vzdát a budeme hledat cestu, jak v našem záměru pokračovat dál," uvedl pro Deník mluvčí Penty Martin Danko.

Náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová na pátečním briefingu řekla, že kladné stanovisko k letišti úřad zrušil, protože obsahovalo procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci.

„Nebyly dostatečně zdůvodněny připomínky, které byly vzneseny jak k dopracované dokumentaci, tak k posudku a ve veřejném projednání," uvedla Peštová.

Zrušení ovlivní
i další projekty

„Rozhodnutí nepovažujeme za šťastné a není to ani dobrá zpráva ani pro jiný stavební záměr, který se bude v České republice v budoucnosti plánovat," komentoval verdikt mluvčí Danko.

Podle dřívějšího vyjádření společnosti Penta je odebrání platného rozhodnutí nebezpečný precedent, který může vytvořit řetězovou reakci, v jejímž důsledku nebude možné budovat velké infrastrukturní projekty.

Zrušení původního stanoviska ale podle Peštové neznamená, že Penta nemůže pokračovat v přípravách stavby. Musí však nejprve dopracovat dokumentaci, aby byla v souladu s připomínkami, a pak si může zažádat o novou studii EIA.

Ministerstvo poslalo podle Danka investorovi několika-
stránkové odůvodnění, se kterým se teď seznámí právníci firmy. Podle toho se pak rozhodne, zda Penta proti rozhodnutí podá námitku.

Ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur potvrdil, že proti rozhodnutí hodlá investor podat odvolání. Pokud by neuspěl, pravděpodobně by podle Kačura došlo na soud. „Podle našeho názoru není toto rozhodnutí v pořádku. Je to nestandardní krok mimo právní řád," uvedl. V rozhodnutí vidí i signál dalším investorům. „Možná si dnes ještě ani nedokážeme představit, co vše to spustí," dodal.

Nespokojené hlasy vystřídalo nadšení

V obcích, které jsou součástí iniciativy Stop Letišti Vodochody, zavládla po pátečním rozhodnutí ministerstva vlna radosti. „Zrušením stanoviska dalo ministerstvo obcím za pravdu a prokázalo, že ochrana životního prostředí a zdraví občanů zůstává jeho prioritou," uvedl starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček, který je zároveň i mluvčím iniciativy.

Starostka Panenských Břežan Ljuba Loukotová vyjádřila radost už nad tím, že se jejich problematikou vůbec někdo zabýval. „Pan ministr se k tomu postavil jako pravý chlap. Když zjistil, že jsou problémy opravdu vážné, tak se je snažil řešit a snažil se nám pomoci. Značně to zlepšilo sebevědomí občanů," reagovala na páteční rozhodnutí Loukotová. Podle ní lidé, kteří se protestů proti letišti účastnili, ke konci už ztráceli naději. „Rozhodnutí ministerstva nám dodalo novou sílu k pokračování toho, aby se tento nedobrý záměr neuskutečnil," dodala.

Pětitisícové město Odolena Voda u Prahy se k problematice letiště nestaví tak jednoznačně jako Panenské Břežany. Někteří místní zastupitelé zastávají k jeho rozšíření neutrální názor. Starostka města Dita Výborová je ale na straně iniciativy. „Konečně vítězí rozum a zdravý názor. Konečně se bude brát v potaz nespokojenost občanů," míní.

Rozhodnutí ministerstva vítá i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. „Jsem rád, že ministerstvo dalo přednost ochraně životního prostředí," uvedl. Podle názoru kraje byla studie chybná. „Nepočítala se synergickými vlivy stavby, nezohledňovala, že negativní vlivy, jako hluk, prašnost, velká dopravní zátěž, se sčítají," doplnil hejtman. Kraj loni vytvořil šestičlennou pracovní skupinu, která měla za úkol řešit, jak efektivně legislativní cestou bránit chystanému rozšíření letiště.

Dvěstěprocentní jistota ministra

Ministr životního prostředí Richard Brabec koncem dubna řekl, že jeho úřad „si chce být na dvě stě procent jistý, že proces tak, jak proběhl, netrpí žádnými zjevnými vadami". Podle Brabcova vyjádření jednou z nejdůležitějších otázek bylo to, že EIA nevzala v úvahu ochranu některých vodních zdrojů a že jsou tam i některé staré ekologické zátěže.

Kladný posudek vydalo ministerstvo na konci loňského října. Obsahuje přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Jedná se o dostavbu přivaděče na dálnici D8 či omezení pro noční lety. Podle starostů okolních obcí byla ale tato opatření právně nevymahatelná.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů.

Čtěte také: Posudek na vodochodské letiště obsahoval podle ministerstva procesní chyby