VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mezi šlapkami vyčníval jeden pedál, zelí si všichni spravedlivě rozdělili

Mlékojedy /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Netradiční činnost si v Mlékojedech na Mělnicku vyzkoušeli milovníci kysaného zelí, kteří se rozhodli, že si letos na Vánoce tuto pochoutku vyrobí vlastnoručně. A také vlastnonožně. 
V areálu místního pivovaru se totiž hromadně šlapalo zelí, které si však příchozí museli nejdřív sami nakrouhat do připravených kádí.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Hromadné šlapání (zelí) v Mlékojedech.Foto: Deník/Barbora Tesnerová

„Takže rovnou dovnitř?" ujišťovali se krouhači, povětšinou z řad pánů. Ukázalo se totiž, že krouhání zelí není pro slečinky. „My ho doma krouháme do vany," rozvinul diskuzi další z účastníků akce. „To my můžeme tak maximálně do sprcháče, vanu nemáme," hlásila jedna z dam, která se připravovala na roli šlapky.

Ještě než se dámy (a jeden z pánů) přezuly do gumáků, musely řešit drobné zranění jednoho z krouhačů, který si nedal dostatečný pozor na prsty. „No co, tak bude to zelí červené," okomentoval situaci se stoickým klidem jeden z přihlížejících.

Tři sta kilogramů

Celkem se ve čtyřech velkých plastových kádích sešlapávalo tři sta kilogramů čečelického zelí. Ani tato činnost přitom nezůstala bez komentářů, role moderátora a hlavního motivátora se ujal Petr Šolc. „Nejlépe je na tom druhá káď, kde jsou přítomny dvě šlapky a jeden pedál," hlásil rozverně a připomněl skutečnost, že do kostýmu šlapky se převlékl také Pavel Vágner.

Jak se o pár minut později ukázalo, Petr Šolc měl pravdu, právě zelí ve druhé kádi totiž bylo ušlapané nejdříve ze všech. Pak přišlo na řadu dochucení, promíchání a pěchování do nádob. Teď už stačí jen počkat několik týdnů a může se hodovat.

Domácí kysané zelíSuroviny: 1000 g kysaného zelí, 15 až 20 g soli, 1/2 kávové lžičky kmínu.

Postup: Čisté hlávky zelí nakrouháme i s košťály. Prosolíme, vmícháme kmín. Do vhodné nádoby (dřevěný suď či káď, keramická díže nebo soudek, případně velká sklenice na zavařování) napěchujeme nakrouhané zelí. Zakryjeme plátýnkem a pevně přivážeme. Na plátýnko poté položíme čisté prkýnko a vše zatížíme kamenem. Uskladníme pro nerušené kysání v místnosti o neměnné teplotě 18 stupňů Celsia. Kysání trvá přibližně čtyři až šest týdnů. Podle potřeby je možné dolévat slanou vodou (je třeba rozmíchat 15 g soli ve 1000 ml vody).

Čtěte také: Na zelnobraní si lidé pochutnávali na zelí i zelňácích

Autor: Barbora Tesnerová

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 14 900 Kč

Vedoucí provozu školních jídelen a menz Vedoucí kuchaři školní jídelny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZŠ a MŠ Chelčického, Praha 3, hledá od nového školního roku vyučenou kuchařku / kuchaře. na pozici vedoucí kuchař / kuchařka školní jídelny. , , Platové zařazení dle katalogu prací (5. platová třída) nástupní plat dle praxe., Podmínky: , - vyučen v oboru , - praxe ve školní jídelně , - kreativita a tvůrčí přístup, znalost pravidel školního stravování a tvorba jídelníčku , , Kontaktní osoba: , Pavel Ostap - ředitel školy; email: zschelcickeho@email.cz, tel: 222 592 504. Pracoviště: Základní škola - 001, Chelčického, č.p. 2614, 130 00 Praha 3. Informace: Pavel Ostap, +420 222 592 504.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 18 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci 41100 Všeobecní administrativní pracovníci. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kont. osoba: Vodička Petr, tel.: 608 825 796, , První kont. emailem: petr.vodicka.nippon@seznam.cz, - Vyřizování objednávek e-shopu, práce na PC, nutné rychlé psaní všemi deseti, komunikace se zákazníky, vkládání artiklů na web. Pracoviště: Nippon cec, s.r.o.001, Branická, č.p. 1689, 147 00 Praha 47. Informace: Petr Vodička, .

Marketing, média a tisk - Marketing, média a tisk Marketingový specialista 28 000 Kč

Specialisté v oblasti marketingu Email marketing analyst. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: MÍSTO VÝKONU PRÁCE: Karolinská č.p. 654/2, Karlín, Praha 8 , PRVNÍ KONTAKT e-mailem na adr.: aknurdrmolova@sourewell.eu, kontaktní osoba Aknur Drmolová, tel.: 724 033 941 , UPŘESŇUJÍCÍ INFORMACE A POŽADAVKY:, Angličtina - aktivní úroveň, HTML5, XHTML, CSS3, XML. Pracoviště: Enterprise marketing solutions s.r.o., Karolinská, č.p. 654, 186 00 Praha 86. Informace: Aknur Drmolová, +420 724 033 941.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 26 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK / PICKER - NOČNÍ SMĚNY. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jsme dynamický a rostoucí tým, proto nabízíme práci kandidátům na pozici: , , SKLADNÍK / PICKER PRO NOČNÍ VYCHYSTÁVKU , , Místo výkonu práce: Obec Mníšek pod Brdy – ŘITKA , Směnnost: jen NOČNÍ směny (17 - cca 3:00h) , , PROČ PRACOVAT PRO NÁS ? NABÍZÍME... , - práci u úspěšného, prosperujícího a významného zaměstnavatele , - dlouhodobou a stabilní práci se smlouvou na dobu neurčitou , - zajímavé finanční ohodnocení , - širokou řadu možností využití zaměstnaneckých výhod , - možnost odbornostně a profesně růst , , NABÍZÍME PRÁCI, TOMU KDO... , - chce pracovat , - je fyzicky zdatný, spolehlivý a práce ho baví , - je trestně bezúhonný , - vyhovují mu noční práce , , CO BUDETE DĚLAT ?, - připravovat zboží do expedice k zákazníkovi (ovoce, zelenina, bylinky) , , V případě dotazů nás kontaktujte na tel.: 725 791 362 , Zašlete Váš životopis na email: zamestnani@abasto.cz , , PODÍVEJTE SE NA NÁS: , www.youtube.com – video „Vítej v týmu“ , www.abasto.cz , , Abasto s.r.o. je moderní velkoobchodní společnost zásobující gastronomické provozy, maloobchodní prodejny, obchodní řetězce a ostatní velkoobchody širokým sortimentem čerstvého ovoce a zeleniny, včetně exotických druhů, bylinkami, houbami a dalšími specialitami, disponujeme moderní technologií a máme silné zázemí naší česko-irské mateřské společnosti Hortim - Internat. Pracoviště: Abasto, s.r.o. řitka, K Třešňovce, č.p. 1348, 252 10 Mníšek pod Brdy. Informace: Dobroslava Kožíšková, +420 725 791 362.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stavba bytů. Ilustrační foto.
1 8

Raketový růst cen pražských bytů naráží na strop. Bublina splaskne

V lesoparku Letňany vznikly nové singtrailové trasy
16

V Letňanech vznikly trasy pro singtrailovou cyklistiku. Stály Prahu 3,9 milionu

Vyfoťte pražskou přírodu a ukažte ji světu. Začíná projekt City Nature Challenge

Fotíte rádi zvířata či rostliny? Díky projektu City Nature Challenge 2018 máte jedinečnou příležitost ukázat celému světu unikátní pražskou přírodu. Stačí si jen nainstalovat mobilní aplikaci. Akce se zúčastní celkem 68 měst z různých koutů planety, která budou bojovat o největší počet fotografií.

Očkujte se proti encefalitidě i meningitidě, radí lékaři

Nemocných klíšťovou encefalitidou přibývá v Praze nejvíc z českých krajů. Češi podle lékařů stále podceňují očkování jako nejlepší prevenci. 

Potyčka v Zemanově štábu byla přestupkem, vyhodnotila policie

Potyčku, která se v lednu tohoto roku odehrála v pražském Top Hotelu po prezidentských volbách, vyhodnotila policie jako přestupek proti občanskému soužití. Věc bude řešit správní úřad v Praze 4. Výjimkou je počínání podnikatele Karla Slezáka, který v únoru zemřel a policie jeho případ odložila. V pondělí o tom informovala média policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Debakl Komety, bitva u Veveří a mladí virtuosové z Trutnova: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 14. až 15. dubna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT