„Chceme vybudovat sběrný dvůr nejspíš v areálu, kde už je nyní čistička odpadních vod. Dostali jsme už dotaci, celkem vše vyjde na 9,5 milionu korun," přibližuje situaci mnichovická starostka Petra Pecková. Zatím se radnice připravuje na výběr firmy, která dvůr postaví.

Na rozdíl od Mnichovic, kde žádný sběrný dvůr není, se Rudná už jedním může pochlubit. Je však podle zdejšího vedení města nedostatečný, a proto je v plánu vystavět další. „Současný dvůr uprostřed obce je malý. Uvažujeme o tom, že by se postavil ještě jeden větší, který by fungoval pro zhruba dvacítku obcí," říká Lubomír Kocman, starosta Rudné.

Rudná musí najít místo 

Problémem však je, že město nemá pozemek, na kterém by dvůr pro nevyužívané věci zřídilo. Teprve tedy musí řešit směnu za jiné pozemky nebo jejich koupi od vlastníků. Ve chvíli, kdy bude mít Rudná k dispozici místo pro dvůr, bude s ostatními obcemi řešit jejich finanční zapojení do projektu.

Pozemek pro sběrný dvůr hledá i radnice Libčic nad Vltavou. „Je zde nutný. Příští rok zjistíme, zda jsou na stavbu sběrného dvora dotační tituly a následně bychom vybrali místo ve městě, kde by vznikl," popsal plán starosta Pavel Bartoš. Celá záležitost by se podle něj měla řešit ještě v tomto volebním období.

Sběrný dvůr je místo, kde je možné odložit buď materiál, jenž je možné zrecyklovat, nebo ho není vhodné vyhodit do obyčejné popelnice. Jde kupříkladu o elektroodpad.

Čtěte také: Dům od Bílka by mohl být muzeem a místem pro seniory