„Provozní náklady chceme navýšit o tři procenta, což znamená hledání dalších úspor a škrtání položek. Z částky, kterou budeme mít na provoz navíc, bude většina směřovat na mzdy zaměstnanců města," vysvětlil starosta Ctirad Mikeš.

Podle jeho vyjádření bude zbývajících osm procent patřit investicím. „Vytvoříme investiční rezervu, která by mohla pokrýt potřeby města v příštím roce i v letech následujících," doplnil Ctirad Mikeš.

Investiční akce

Seznam investičních akcí, které by město mohlo podpořit, zatím není znám. Bude stanoven až po prvním čtení návrhu rozpočtu. Už teď je ale jasné, že se v příštím roce změní systém zařazování investičních akcí do rozpočtu.

Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla budou do rozpočtu před schválením zařazeny pouze projekty, které už jsou připravené a je jisté, jak je město zaplatí.

„Další investiční akce budou přibývat, až budeme znát způsob financování, zda jsme dostali dotace a jak vysoká je spoluúčast města. Nechceme, aby v rozpočtu hrála roli nějaká fiktivní čísla, která by se pak měnila," vysvětlil místostarosta.

Síť cyklostezek

Mezi chystané projekty, které budou čekat, zda mají naději na dotaci, patří například další mělnické cyklistické stezky. Dotační tituly jsou v současné době zaměřeny především na cyklostezky sloužící místním občanům.

„Proto připravujeme síť stezek, které by spojovaly cíle místních cyklistů, například železniční stanici, autobusové zastávky nebo polikliniku," doplnil místostarosta. Město by se chtělo ucházet o dotaci v následujícím roce.

Čtěte také: Příbram zrušila letitou vyhlášku o místním poplatku ze vstupného