Hned u prvního stolku stojí pětiletý Vojta v modrém kulichu a soustředěně rovná spolu s mámou na tácky napečené dobroty: „Tohle je buchta 
s hruškami a jablky, tady jsou čokoládové sušenky, vanilkové sušenky, tady je chleba 
a tady koláč s brusinkami 
a banánem. To jsme pekli 
s mamkou," řekl malý pekař a maminka Šárka dodala: „K zapití si můžete u nás dát tyhle bylinné sirupy." 

Stánek s názvem Chvála zelí. Jakub Macura nám jej pohotově vysvětlil: „Pokaždé máme jiný koncept, tentokrát jsme zvolili tradiční české zelí, poklad české gastrokultury. Ovšem s tím, že ho představíme v jiné podobě, než je klasika knedlo - vepřo - zelo. Třeba bigos, což je vylepšený  polský guláš, nebo knedlburger, o němž jsme přesvědčeni, že se časem stane hitem všech českých bufetů. A to zdaleka není všechno."

Parta z džusárny Freshop ukazovala svoje kouzla s tolik potřebnými vitamíny. U stánku s názvem Boží mlýnky vám pomalu, ale jistě namelou tu nejlepší arabicu, dovezenou vlakem až 
z Prahy, nabízejí i espresso 
z italských konviček! Stánek Hladová slepice se navzdory názvu rozhodl servírovat divočáka s perníkovou omáčkou a krupicovo - šalvějovým nočkem, ale také vybrané francouzské delikatesy.

Dobročinné účely

Kam dřív skočit? Zasvěceně nás nasměruje právě Jakub Macura, z nějž se vyklube spoluorganizátor akce. S Evou Hnilicovou začali svolávat příznivce dobré kuchyně a akce se uchytila. Dobrým jídlem a zábavou však nekončí. Výtěžek vždy dávají na dobročinné účely, letos zvolili Lékaře bez hranic.

„Je to organizace se zodpovědným přístupem k humanitární pomoci. A jsou jedni z mála, kteří pomáhají uprchlíkům. Jsme si vědomi toho, že je to hodně kontroverzní téma, ale stále  jsou na jeho konci lidé v nouzové situaci a pomoc prostě potřebují," řekl Macura.