Ve srovnání s ostatními jim zaměstnavatelé nevyplácejí tak často finanční odměny. Když už ale bonusy nebo 13. plat dostanou, jsou vyšší než v dalších českých regionech. „To přímo souvisí s výraznými rozdíly v základním platu, od něhož se odvíjí i výpočet jednotlivých finančních benefitů,“ uvedla mediální zástupkyně portálu Platy.cz Markéta Ciňková Údaje vyplývají z aktuální analýzy portálu.

Rozdíly jdou do desítek procent

V průzkumu se mimo jiné ukázalo, že největší rozdíl mezi výší mezd je v odvětví obchodu. Zatímco v Praze činí průměrný hrubý příjem v maloobchodu a velkoobchodu včetně odměn 32 707 korun, republikový průměr je 24 085 a v ostatních krajích vyjma Prahy činí 22 867 korun. Mezi Prahou a zbytkem země je tak 43procentní rozdíl.

Srovnání mezd v Praze, ostatních krajích ČR a okolních metropolíchZdroj: Deník

„Regiony, kde je cena práce v obchodě z dlouhodobého hlediska nejnižší, jsou Karlovarský a Liberecký kraj. Oproti výdělkům v Praze dosahují platové rozdíly od 11 500 do 12 700 korun,“ informoval Miroslav Dravecký, analytik portálu Paylab.com, který sdružuje síť lokálních platových portálů.

Práce v obchodě nepatří z hlediska odměňování zrovna k těm atraktivním. V analýze se však ukázalo, že mzdy v Praze jsou mnohem konkurenceschopnější. Zatímco v metropoli si zaměstnanci v obchodu vydělají o 6,5 procenta méně, než je průměrný plat v Praze, ve zbytku země je to o 17 procent méně, než je v daných regionech obvyklé.

Vyšší životní náklady v metropoli

Jedním z důvodů může být rekordně nízká nezaměstnanost v hlavním městě. Na konci ledna bylo bez práce 2,32 % obyvatel. Přitom firmy v metropoli nabízely přes 44 tisíc volných míst. Zaměstnavatelé v takové situaci těžko shánějí pracovníky a mnohdy si je mezi sebou přetahují.

Žižkovský masopust 2018 - tradiční masopustní průvod z náměstí Jiřího z Poděbrad k Mahlerovým sadům.
OBRAZEM: Tradiční Žižkovský masopust

Lidé v Praze navíc musejí počítat s vyššími životními náklady než obyvatelé menších měst a obcí. I to se v platech promítá. Podle posledních dat Českého statistického úřadu zaplatí každý Pražan za bydlení a s ním spojené náklady v průměru ročně o 10 460 korun víc než lidé ve zbytku republiky. Rozdíl u potravin je pak asi 2200 korun.