Dobrou zprávou ale je, že první etapa prací na konci srpna skončila, následně v září projekt vstoupil do druhé etapy. „Skončila první etapa, při které došlo ke statickému zajištění projektu," uvedl starosta Kutné Hory Martin Starý.

Před pracovníky v Kremnické ulici je ale ještě spousta úkolů. Podle Boženy Chámové, technické náměstkyně Krajské správy a údržby silnic tkví složitost projektu mimo jiné i v řadě nepředvídatelných věcí.

Posunutí termínů

„Kutná Hora je poddolované území. Máme sice k dispozici plán podzemních šachet, ale i tak zde již 
v průběhu první etapy došlo k řadě neočekávaných věcí. Je to díky tomu tak trochu nevyzpytatelné," poznamenala Chámová a dodala, že v důsledku toho se posunul i termín dokončení první etapy rekonstrukce.

Konec druhé etapy a tedy i kompletně celého projektu prý závisí kromě neočekávaných skutečností také na tom, jaká bude zima. „Počítáno bylo s dubnem roku 2017. My bychom to vzhledem 
k uvedeným skutečnostem viděli spíše na polovinu roku 2017," doplnila Chámová.

Řidiči se tedy kyvadlového provozu v Kremnické ulici ještě hodně dlouho nezbaví. Semafory tam zůstanou až do konce rekonstrukce „Nejde to jinak. I kdyby se nekonala druhá etapa, z důvodu bezpečnosti by se 
v ulici muselo jezdit kyvadlově," doplnila Božena Chámová.

Emoce na silnici

Pověstné „kyvadlo" 
v Kremnické ulici komplikuje život rodičům žáků ze zdejší Základní školy Žižkov. Ti tam ráno autem vozí své děti a postupně se tvoří dlouhé kolony. Nepříjemné chvíle ale potkávají po zbytek dne i ostatní řidiče.

I ve spodní části kyvadlové dopravy dochází k nepříjemným situacím. Semafor je tam umístěn přímo u odbočky, mnozí řidiči přijíždí až k němu a blokují tak výjezd od chatové oblasti. Na silnicí tak často vřou emoce.

Podle informací dopravní policie ale v souvislosti 
s částečnou uzavírkou Kremnické ulice zatím 
k žádné dopravní nehodě nedošlo. „Z našeho pohledu zde žádný problém nevidíme. Situace je pro řidiče možná náročná a musejí čekat, ale jinak je to bez problémů," uvedl vedoucí kutnohorské dopravní policie Patrik Kraus.

Čtěte také: Opravený most v Kutné Hoře by se mohl stát technickou památkou