Město, které v letošním roce hospodaří s příjmy 360 milionů korun a výdaji o deset milionů vyššími, si chce půjčit peníze například na výstavbu sportovní haly, rozsáhlou rekonstrukci Vlašského dvora nebo na nákup pozemků v průmyslové zóně.

„Plno věcí je podmíněno získáním dotace, takže uvidíme, v jaké výši se ten úvěr nakonec bude čerpat," řekl Starý.

Sportovní dvouhala má vyrůst v lokalitě Na Klimešce. Značnou část z celkových nákladů kolem 100 milionů korun bude muset uhradit město. Více než stomilionovou investici si vyžádá i rekonstrukce Vlašského dvora.

V bývalé středověké mincovně je potřeba udělat nové rozvody vody, elektřiny a kanalizace. Kromě stavebních úprav je plánováno také vytvoření nových expozic v dosud nepřístupných prostorech.

Kritika opozice

S přijetím úvěru souhlasili počátkem května zastupitelé, návrh ale kritizovala opozice. Zastupiteli za Šanci pro Kutnou Horu Karlu Koubskému se nelíbil výběr akcí spolufinancovaných z úvěru.

Rozuměl by prý tomu, kdyby si město půjčilo třeba 60 milionů korun na rekonstrukci veřejného osvětlení a každý rok díky tomu ušetřilo dva miliony.

„To bych chápal, to bych okamžitě podpořil, to je čistá investice. Tady z těch věcí není investice vlastně nic," řekl. S výjimkou průmyslové zóny totiž podle něj každá z investic bude vyžadovat další peníze.

Snížení zadluženosti

Radní Radim Fedorovič odmítl názor, že přijetí úvěru je nezodpovědnost. Poukázal na to, že současné vedení radnice bylo za rok a půl schopno snížit zadlužení města o 58 milionů korun.

Starý podotkl, že úvěry se berou každé volební období a jde o to, aby se každý rok nebraly v takové výši. Podmínky, které nyní nabízejí banky, jsou ale podle něj mimořádně příznivé.

Čtěte také: Hejtman Miloš Petera: Hala pro Kutnou Horu je dost nadstandardní