Neoficiální výsadba květin, které se říká guerilla gardening, je aktivitou některých pražských občanů. Chtěli, aby kolem stromů v žižkovských ulicích nacházeli místo psích výkalů či nedopalků od cigaret rozkvetlý prostor.

Jenže starostka Hujová nejprve tohle konání kritizovala a označila za "naprosto nepřípustnou privatizaci veřejného prostoru" a přirovnala jej ke komunistické Akci Z.

Květinový jarmark
Starostka Prahy 3 kritizuje sázení květin: Je to privatizace veřejného prostoru

Ale teď už tvrdí něco jiného. "Vytvořme nejrozkvetlejší čtvrť v Praze," vyzývá na facebookovém profilu politička TOP 09. Po diskuzi se zástupci sdružení Street Gardening i výměně názorů na sociálních sítích chce spustit radniční projekt Adopce stromů, kdy by si každý mohl bezplatně pronajmout vlastní rabátko (prostor pro výsadbu okrasných květin v okolí stromu) a legálně jej osázet květinami.

Náměstí Jiřího z Poděbrad
Revitalizace Jiřáku se ruší. Zastupitelé Prahy 3 schválili pouze jeho údržbu

"Mým záměrem je, aby minizahrádky v ulicích Žižkova a Vinohrad byly kvalitně založeny, byla prováděna osvěta, které rostliny jsou vhodné, jakou péči vyžadují a byla zajištěna udržitelnost tohoto projektu, aby dlouhodobě přinášel obyvatelům Prahy 3 radost," prohlásila starostka Hujová na Facebooku s tím, že městská část s péči o dané místo pomůže.

 "Květiny se mi líbí, mám je ráda," couvala z původního výroku Hujová také v reportáži televize Nova nebo v rozhovoru pro DV TV.

Bořivojova ulice.
Další uzavírka na Žižkově. Bořivojova ulice se bude rekonstruovat až do října

Tomáš Plesník z iniciativy Street Gardening, která by se měla na adopci stromů v Praze 3 taky podílet, upozornil, že se před komunálními volbami snadno mohou stát předvolebním tématem právě i pouliční záhonky.

Hujovou kritizoval i předseda Pospíšil

Plesnik však chce politiku od zahradničení držet stranou. "Politici mohou podporovat nás a městské zahradničení, my však budeme vždy podporovat jen městské zahradničení," naspal Plesník na Facebooku.

Pro Pražský deník pak vysvětlil, jak se to vlastně se spoluprací s radnicí Prahy má. "O našem zapojení se rozhodne, až budeme vědět detaily projektu, o kterém jsem slyšel poprvé. Že bychom se na něm měli podílet, psala paní Hujová do desítek komentářů na Facebooku."

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.Zdroj: DENÍK/Vít ŠimánekHujová je starostkou Prahy 3 od roku 2010. V TOP 09 dělá rovněž místopředsedkyni pražské organizace a od roku 2014 navíc zastává také funkci zastupitelky na magistrátu hlavního města.

Na podzim zřejmě už na kandidátce nebude, neboť jí vadí, že její strana vstoupila do předvolební koalice s hnutím STAN.

Streetgardening na pražské Štvanici.
Aktivisté se spojili s podnikateli. Na Štvanici vykvete jedlá zahrada

Její vyjádření v kauze týkající se veřejného zahradničení se nelíbilo ani předsedovi parlamentní strany. "Toto není politika TOP 09. Topka vždy chtěla a chce aktivní občany, kterým není jedno, co se děje kolem nich nebo jak vypadá jejich čtvrť," sdělil Jiří Pospíšil.

Lidé přecházejí silnici na Olšanském náměstí v Praze, kde několikátý den nefungují semafory. U přechodu nejblíže škole asistoval dopravní policista.
Doprava na Žižkově kolabovala kvůli nefunkčním semaforům na Olšanském náměstí